Als iemand langdurig ziek is en er geen uitzicht is dat hij of zij weer volledig kan terugkeren in zijn of haar baan, dan komt diegene in een spoor 2 traject terecht. Daarin wordt gekeken wat iemand wel nog kan. Wat zijn je talenten, wat vind je leuk en hoe kun je dit inzetten op weg naar een nieuwe carrière? EW begeleidt collega's die zo'n traject ingaan via hun loopbaanplatform. Daarmee houden ze persoonlijk contact met de werknemer en begeleiden ze hen stap voor stap in hun spoor 2 traject.
Volgende stappen zetten
EW wil werknemers het met het platform gemakkelijk maken om de volgende stappen te zetten. Wat betekent bijvoorbeeld dit traject voor hem of haar? Waar gaan we samen naar kijken en wat kan hij of zij zelf doen? Ook kunnen werknemers er trainingen volgen om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn en bij te dragen aan het vinden van de perfecte match op de arbeidsmarkt. Maar ook om mogelijkheden te bieden voor verdere persoonlijke ontwikkeling.
Van schoonmaakmedewerker naar tolk
EW geeft het voorbeeld van Jamila. Zij werkte jaren als schoonmaakmedewerker, maar kon vanwege haar gezondheid helaas niet meer terugkeren in haar baan. Ze ging met de tweede spoor begeleider in gesprek en startte een traject. Daar spraken ze ook over de baan die Jamila had voordat ze naar Nederland kwam. Toen werkte ze met plezier als tolk. Dat zou ze dan ook graag weer oppakken, maar daarvoor had ze in Nederland wel een aanvullende opleiding nodig. Met behulp van het stapbudget kon ze uiteindelijk de tolkopleiding volgen. Daarnaast ging ze aan de slag op een Werk Ervarings Plek (WEP). Door de veranderende situatie in Oekraïne werd de vraag naar tolken, toevallig ook bij de opdrachtgever waar Jamila als schoonmaakmedewerker had gewerkt. Met open armen werd ze hier ontvangen, alleen nu als tolk. Jamila: “Ik kan niet wachten om met mijn levenservaring en taalkennis anderen te ondersteunen in het wegwijs maken in de Nederlands cultuur.”