Stoeten: “Ons HR-beleid ‘Betekenisvol werk’ wordt door iedereen binnen de hele organisatie gedragen. Wij staan daar oprecht met zijn allen achter. Dat is heel belangrijk om iedereen te kunnen bereiken. Zonder dat draagvlak, kun je het niet in de praktijk brengen.”
Lokale initiatieven
Het daadwerkelijk in de praktijk brengen is dus een vervolgstap. “We maken dat concreet en behapbaar door ons HR-beleid op te splitsen,” vertelt Van Willigen. “Lisette en ik werken samen aan een aanpak rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. De basis is er al en lokaal ontstaan er allerlei initiatieven. Maar het écht volledig implementeren is natuurlijk iets anders. Daarom zijn we klein begonnen en rollen we onze aanpak steeds verder uit binnen de organisatie Client Solutions.”
Structurele aandacht
Stoeten en Van Willigen, destijds werkzaam in diverse rollen bij NS en Schiphol, begonnen met het creëren van bewustwording, urgentie en behoefte, en vervolgens het toetsen van een aanpak. Met verschillende initiatieven, zorgen ze hier voor meer en structurele aandacht voor duurzame inzetbaarheid. “Zo hebben we vitaliteitsambassadeurs geworven die nadenken over zaken als: hoe help ik mijn collega’s fitter te worden en hoe maak ik mijn werkplek leuker voor mezelf en mijn collega’s? Zij zijn op dat gebied onze oren en ogen en geven ons vervolgens de benodigde input. Zo hebben we voor een team een tafelvoetbaltafel aangeschaft, omdat deze collega’s behoefte hadden aan meer verbinding. Je ziet nu dat collega’s eerder naar hun werk komen om samen hele toernooien tafelvoetbal te spelen. Er is echt verbinding. Wat specifiek per locatie nodig is, kun je niet bedenken als organisatie. Dat kiezen de collega’s gewoon zelf,” vertelt Stoeten.
Werkgeluk
Van Willigen vervolgt: “Het is ons doel dat mensen duurzaam inzetbaar zijn, daar hoort werkgeluk bij. Zonder werkgeluk, ben je niet vitaal. En zonder vitaliteit ervaar je geen werkgeluk. Maar het gaat niet alleen om het hier en nu. Wij hebben veel collega’s die alleen aan de korte termijn denken. Later? Dat zien ze dan wel weer. Maar wij vinden het ook onze verantwoordelijkheid dat ze gezond richting het pensioen kunnen en daarna ook daadwerkelijk van hun pensioen kunnen genieten.”
Toekomst
“Schoonmaak is nu eenmaal fysiek werk. Niet iedereen kan dit tot zijn 67e doen. We willen daarom dat mensen goed nadenken over de toekomst: ‘Moet ik taalvaardiger worden, of een opleiding doen?’ Soms betekent dat dan ook dat we goede mensen zien vertrekken. Dat is jammer voor ons, maar voor onze mensen is het hartstikke mooi. En het mag nooit om ons gaan; het gaat om hen,” aldus Stoeten.
Lees het hele interview bij Vebego >>