"Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom", vervolgt Boufangacha. BBB zegt in de senaat tegen het wetsvoorstel te stemmen dat het wettelijk minimumloon en daaraan gekoppelde uitkeringen met 1,2 procent extra laat stijgen. Het zou ondernemers op te hoge kosten jagen. Een meerderheid in de Tweede Kamer toonde zich vorige maand juist voorstander van dit voorstel.
Beloftes niet nakomen
Boufangacha stelt dat BBB beloftes uit de verkiezingscampagne over bestaanszekerheid niet nakomt. In haar verkiezingsprogramma schreef BBB ervoor te willen zorgen dat "niemand buiten zijn schuld onder het bestaansminimum terechtkomt". Dat zou moeten gebeuren via verhogingen van uitkeringen en het minimumloon "op de lange termijn".
Mond vol
Ook vakbond CNV vindt het een gemiste kans dat de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon volgende week zal wegstemmen, zo laten ze weten aan de NOS. "De boodschappen zijn 10 procent duurder geworden. Wie voor een minimumloon werkt, is er de afgelopen jaren in koopkracht op achteruitgegaan. Veel mensen kunnen nauwelijks rondkomen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Daarom is die verhoging zo belangrijk. Het CNV vindt het onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer niet met een verhoging akkoord gaat." Politieke partijen hebben volgens Fortuin tijdens de verkiezingen de mond vol over bestaanszekerheid. "Maar als het op daden in de praktijk aankomt, laten ze het afweten. Zeer teleurstellend."
Bron: NOS