Het voorstel om het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 1,2 procent extra te verhogen, werd vorige maand met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer, mede dankzij steun van de PVV. Maar de partijen die toen tegen stemden, waaronder ook BBB, hebben samen wél een meerderheid in de Eerste Kamer.
Hogere werkgeverslasten
BBB sprak eerder al de vrees uit dat een verdere stijging van het minimumloon ondernemers op te hoge kosten jaagt en banen in gevaar kan brengen. Ook wees de partij op de hoge kosten voor de schatkist als gevolg van de meestijgende uitkeringen. BBB-senator Eugene Heijnen vertelde tegen de NOS: "Na lang wikken en wegen hebben we besloten tegen deze verhoging te stemmen. De verhoging van het minimumloon is de laatste jaren al fors geweest. En per 1 juli komt er nog eens drie procent bij. Bovendien betekent het een verhoging van de werkgeverslasten."
Grote kostenpost
Doordat uitkeringen en de AOW meestijgen met het minimumloon, zou ook de staat dieper in de buidel moeten tasten bij een verhoging van het minimumloon. Van de 857 miljoen euro per jaar zou 517 miljoen naar de verhoging van de AOW gaan. Ook dat is voor BBB een reden om tegen te stemmen, zegt Heijnen. "Dat geld komt bij mensen terecht die het misschien wel goed kunnen gebruiken, maar niet tot de doelgroep behoren. Zoals AOW'ers met een aanvullend pensioen. Dat is 80 procent van de mensen met AOW."
Nettoloon omhoog
In plaats van het verhogen van het minimumloon, is BBB voor een verhoging van het nettoloon. Door premies en belastingen te verlagen voor mensen die het minimumloon verdienen, houden zij elke maand onder de streep meer geld over. BBB is niet de enige partij die wil kijken naar oplossingen om mensen met lagere inkomens erop vooruit te helpen. Ook PVV en NSC willen hierop inzetten. Heijnen betoogt dan ook dat dit vraagstuk thuishoort op de formatietafel.
Bron: NOS