Schrappen verpandingsverboden grote stap voor financierbaarheid mkb

Schrappen verpandingsverboden grote stap voor financierbaarheid mkb

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat de Tweede Kamer onlangs heeft ingestemd met het Wetsvoorstel opheffing verpandingsverboden. Dat is van cruciaal belang voor de broodnodige kredietruimte van het mkb. De ondernemersorganisaties hebben zich jaren ingezet voor het schrappen van verpandingsverboden, waardoor mkb-ondernemers ook sneller worden betaald en meer werkkapitaal krijgen.

Het is ondernemers al lange tijd een doorn in het oog dat (grote) opdrachtgevers in hun inkoopvoorwaarden kunnen opnemen dat hun leveranciers de vorderingen die zij op hen hebben, niet kunnen overdragen aan andere partijen (verpandingsverbod). Hierdoor is het voor banken en factormaatschappijen niet mogelijk deze vorderingen te financieren en dat vormt een belemmering voor alternatieve financieringsvormen.

Liquiditeit

"Voor ondernemers wordt met verpandingsverboden dus een belangrijk instrument om liquiditeit aan te trekken afgesneden", aldus de ondernemersorganisaties. De in de Kamer aangenomen wet maakt uitsluiting van de overdraagbaarheid of verpandbaarheid onmogelijk als de geldvordering op naam is en voortkomt uit de uitoefening van een beroep of bedrijf.

Snellere financiering

Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is met de opheffing van verpandingsverboden een essentiële stap gezet voor de financierbaarheid van het mkb. Ondernemers krijgen hierdoor niet alleen sneller betaald, meer werkkapitaal en meer kredietruimte – dat in 2016 al op 1 miljard euro werd geschat. Een mogelijk bijkomend voordeel is dat nieuwe en alternatieve financieringsaanbieders sneller tot financiering kunnen overgaan. Ook draagt het bij aan vermindering van het risico op insolventie van bedrijven.

Bron: MKB-Nederland

Lees meer:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.