Het is ondernemers al lange tijd een doorn in het oog dat (grote) opdrachtgevers in hun inkoopvoorwaarden kunnen opnemen dat hun leveranciers de vorderingen die zij op hen hebben, niet kunnen overdragen aan andere partijen (verpandingsverbod). Hierdoor is het voor banken en factormaatschappijen niet mogelijk deze vorderingen te financieren en dat vormt een belemmering voor alternatieve financieringsvormen.
Liquiditeit
"Voor ondernemers wordt met verpandingsverboden dus een belangrijk instrument om liquiditeit aan te trekken afgesneden", aldus de ondernemersorganisaties. De in de Kamer aangenomen wet maakt uitsluiting van de overdraagbaarheid of verpandbaarheid onmogelijk als de geldvordering op naam is en voortkomt uit de uitoefening van een beroep of bedrijf.
Snellere financiering
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is met de opheffing van verpandingsverboden een essentiële stap gezet voor de financierbaarheid van het mkb. Ondernemers krijgen hierdoor niet alleen sneller betaald, meer werkkapitaal en meer kredietruimte – dat in 2016 al op 1 miljard euro werd geschat. Een mogelijk bijkomend voordeel is dat nieuwe en alternatieve financieringsaanbieders sneller tot financiering kunnen overgaan. Ook draagt het bij aan vermindering van het risico op insolventie van bedrijven.
Bron: MKB-Nederland