Finalisten Schoonmaker van het Jaar verkiezing inspireren

Finalisten Schoonmaker van het Jaar verkiezing inspireren

De Schoonmaker van het Jaar verkiezing is alweer eventjes geleden, dus tijd om terug te blikken. Jan Harkerma kwam als winnaar uit de bus. Maar ook de andere finalisten inspireren. Daarom doen we nog een rondje langs de velden.

Alle finalisten van de verkiezing stonden om een goede reden afgelopen 14 juni op het podium. Waar werken zij? Welke specialisatie beoefenen ze in het diverse en uitdagende schoonmaakvak? Hoe denken collega’s over deze uitblinkers? En hoe beoordeelt de jury deze finalisten?

Cristina Domingues Fortuna van Vebego Cleaning Services

Cristina Domingues Fortun is meertalig. Logisch dus dat ze tijdens haar werk zeer frequent vragen van reizigers beantwoordt, want ze werkt op de B-pier van Luchthaven Schiphol. De schoonmaakmedewerkster werkt bij Hago Airport Services, onderdeel van Vebego Cleaning Services. Ze neemt verantwoordelijkheid en eigenaarschap voor een van de drukste taken in de terminal. De jury beaamt dit: “Cristina stelt prioriteiten, draagt tijdens werkoverleg ideeën aan, speelt in op de situatie die zich voordoet, denkt aan beveiliging en ergonomie, verstoringen meldt zij direct en bijzonderheden bespreekt zij altijd met haar leidinggevende en met de collega van de volgende shift.” 

Delfina do Nascimento Ferreira van EW Facility Services

“We zijn heel blij met haar. Dus allemaal stemmen”, enthousiasmeerde Marian van der Nagel, projectondersteuner facilitair Magentazorg. Delfina do Nascimento Ferreira werkt bij EW Facility Services. "Ze kan feilloos vertellen wat de volgorde van reiniging in de desinfectiekamer is”, schrijft de jury van de Schoonmaker van het Jaar verkiezing. “Ze motiveert collega’s en spreekt ze aan als bijvoorbeeld de verkeerde middelen worden gebruikt.” De medewerkster heeft een opgeruimd karakter en ruimt ook op: van boven naar beneden, van schoon naar vuil. Ze signaleert en legt verbindingen, ook tussen de zorgmedewerkers, schoonmakers en afdeling. “Delfina is trots op haar werk en voert werkzaamheden met een goed humeur uit. Ze is zich ervan bewust hoe belangrijk hygiënisch werken is. Ook in deze omgeving, het revalidatiecentrum van Magentazorg.” 

Ghazi Moussi van CSU

“Dit is ‘m Ghazi Moussi, de topper van de Jaarbeurs, van CSU Cleaning Services. Hij is er voor zijn familie én zijn tweede familie: de Jaarbeurs”, complimenteert projectmanager Chris van de Graaf. Al 28 jaar werkt Ghazi er. En “hij lacht altijd, altijd. Hét visitekaartje”, vertelt Marieke van Hofwegen, facilitair coördinator. Moussi doet veel periodiek, specialistisch werk, zoals dieptereiniging van sanitair. Hij is zelfstandig, proactief, altijd bereikbaar, betrokken, focust zich op uit te voeren taken, heeft aan een half woord genoeg, helpt mee en blijft rustig ook in geval van stressvolle situaties. Ghazi is altijd beschikbaar om in te vallen of om een dienst te ruilen, is vraagbaak en vaak de rechterhand van zijn leidinggevende, zeker op druk bezochte evenementen. Hij is trots op zijn langdurig dienstverband bij de Jaarbeurs: “Ik wil hier niet meer weg.” 

Henk Graman van Breedweer facilitaire diensten

“Henk is een lopende ambassadeur. Hij heeft in het weekend twee krantenwijken, draagt zijn buitenjas van Breedweer én heeft hierdoor al nieuwe collega's aangetrokken”, huldigt de jury van de Schoonmaker van het Jaar verkiezing. Henk Graman van mkb-bedrijf Breedweer is meer dan gastvrij: “Docenten en leerlingen spreekt Henk aan voor gewenst (schoon) en ongewenst (niet schoon) gedrag.” Docenten vinden Graman een fijne collega en iedereen zegt hem gedag en weet van de verkiezing. In zijn werk gebruikt Graman veilige materialen, let op ergonomie en gaat volledig voor het resultaat van zijn werkzaamheden. Ook zijn collega’s zijn trots op hem, legt de jury uit: “Aan het begin van zijn werktijd zet hij alle werkwagens klaar voor zijn collega’s.” Een bijzondere schoonmaker, die nooit zijn werk afraffelt: “Wat je doet, doe je goed, is het motto!” Tijdens de rondleiding met de jury ruimt Graman losse vervuiling op en zet afvalbakken recht.

Jan Harkema van SVP Schoonmaak

Jan Harkema van het mkb-bedrijf SVP Schoonmaak heeft een rijdende werkkast: zijn auto. Zelf ingericht, alles op orde. In zijn tien objecten werkt Harkema van schoon naar vuil, doet meer dan het werkprogramma aangeeft en veiligheid gaat voor alles. Huismeester Richard spreekt met veel lof over hem: “Jan denkt goed mee in oplossingen. Bewoners spreken Jan aan en maken een praatje met hem, hij heeft een luisterend oor en toont veel belangstelling. Dat wordt zeer gewaardeerd door de bewoners. Bewoners houden zelfs een inzamelingsactie voor hem om een kerstattentie te geven.” Harkema is perfectionist, efficiënt, heeft vakkennis, kwaliteit, is betrokken en positief. Ook over zijn werkgever SVP Schoonmaak: “Het is een fijn bedrijf om voor te werken! Het vak is zo mooi. Ik heb geen last van werkdruk. Als ik eerder had geweten hoe mooi dit werk is, had ik eerder willen overstappen.” 

Marianna Wijnands van Groenoord Cleaning Service

Marianna Wijnands van mkb’er Groenoord Cleaning Service is finalist van de Schoonmaker van het Jaar 2024. Vriendelijk, een luisterend oor, betrokkenheid, kwaliteit, communicatie, oog voor detail. Jannes Aalders, ceo van Corpus – het museum met een reis door de mens – complimenteert haar: “We kunnen niet meer zonder jou. Je bent onmisbaar.” Ze werkt al dertien jaar voor Groenoord Cleaning Service, een sympathiek en positief bedrijf met grote betrokkenheid, laag ziekteverzuim (2 procent) en de wil om te verbeteren.  

Martine Verdonck van Center Parcs

Martine Verdonck rijdt elke werkdag een uur heen en een uur terug om op haar werk te komen: Center Parcs Kempervennen. “Het object is haar tweede thuis. Ze is enorm betrokken en bevlogen. Haar multifunctionele inzet is een belangrijke schakel in het schoonmaakproces en gastbeleving”, verwoordt het juryrapport. De schoonmaakster werkt bij een eigendienst en samen met collega’s: “Ze staat altijd klaar om collega's te helpen. Collega's dragen haar op handen, is dag en nacht bereid om in te vallen.” Martines bijzonderheid zit hem in de verhoogde gastbelevingsscore en ze helpt de gasten op ieder gebied. Er zijn geen klachten, ze is altijd positief in gedrag en handelen en dat al bijna 25 jaar!”  

Nancy Meijer van Blankers Schoon 

Volop applaus en gejuich van de mannen van BRB Lube Oil Additives & Chemicals als Nancy Meijer van mkb-bedrijf Blankers Schoon de kantine in loopt. “Als je hier binnen komt, zorgt Nancy dat alles schoon is, in orde, tiptop, spic en span. We willen haar niet kwijt”, complimenteert Roger Dohman, vice president van BRB. Ook de jury is positief over Nancy: “Ze staat altijd klaar, doet dingen uit zichzelf. Ze is vriendelijk, betrokken, hulpvaardig, trots en de kwaliteit is top. Nancy vervangt de medewerker van de eigen facilitaire dienst van BRB, en andersom. Uniek!” 

Santa Williams van Victoria Schoonmaak

Santa Williams wordt als Koningin Victoria bekroond door Harold Eerland, projectleider van mkb-bedrijf Victoria Schoonmaak. De jury: “Ze is enthousiast over het vak, reageert snel, lost problemen op, appt niet en zelden per mail. Santa is sterk gericht op collega’s en bewoners, en is zeer gesteld op visueel contact. Santa heeft een vertrouwensfunctie, ze voelt en coacht haar collega's hoe om te gaan met de bewoners. En doet bovendien ook nog vrijwilligerswerk bij de opdrachtgever.” 

Lees meer: