Schimmelflat Amersfoort na maanden eindelijk schoongemaakt

Schimmelflat Amersfoort na maanden eindelijk schoongemaakt

Sinds oktober vorig jaar kampen de Vreelandflats in Amersfoort met een gevaarlijke schimmel in de bergingen. De woningcorporatie is, tot opluchting van de bewoners, eindelijk gestart met de schoonmaakwerkzaamheden.

De schoonmaak van de bergingen is in volle gang, maar dat heeft even op zich laten wachten. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de bergingen leeggehaald en de spullen gecontroleerd. Veel spullen zijn de dupe geworden, waar de bewoners voor worden gecompenseerd. Het leeghalen van de bergingen was trouwens slechts de eerste stap van de grote schoonmaak. De verwachting is dat die maanden gaat duren. De volgende stap is het verwijderen van al het vocht, door droogmachines te plaatsen. Daarna worden de bergingen waterdicht gemaakt.

Eerste melding

In oktober 2023 kwam de eerste melding van schimmel binnen bij de woningcorporatie. Wat begon bij één berging, verspreidde zich al snel door alle bergingen. De flats liggen in een laag gedeelte van Amersfoort. Vorig najaar stonden daar de kelders al blank, omdat de pompen in de kelders het vele water niet meer aankonden. De combinatie van langdurig hoog grondwater en geen ventilatie heeft ervoor gezorgd dat de schimmel zich heeft kunnen vormen.

Niet meteen ingegrepen

Woningcorporatie Alliantie startte haar eerste onderzoek in december, omdat ze eerst wilden achterhalen en wilden weten wat voor soort schimmel aanwezig was. Dat kan alleen als de schimmel er nog is, want zo kan de woningcorporatie achterhalen of er gezondheidsrisico’s meespeelden. Dit onderzoek werd al snel gestopt, want de woningcorporatie het probleem niet vond. Pas in april vond het tweede onderzoek plaats. Een bewoonster liet ondertussen haar eigen onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat de schimmel goed en snel weggehaald moest worden.

Gezondheidsbeoordeling

GGD Utrecht buigt zich ook over de zaak en doet een gezondheidsbeoordeling op verzoek van de gemeente Amersfoort. De flats stammen uit de jaren vijftig en zijn erg gedateerd. De isolatie is slecht, waardoor er eerder schimmelproblematiek kan optreden. Toch zien zij geen grote gezondheidsrisico’s voor de bewoners, omdat de schimmel in de berging zit en mensen er niet lang aan worden blootgesteld. Toch is het belangrijk dat de schimmel wordt weggehaald, zodat het zich niet verder kan ontwikkelen.

Bron: RTV Utrecht

Lees meer: