De zomer is een mooi moment om even terug te kijken op de eerste helft van het jaar: welke artikelen konden rekenen op de meeste interesse?
1. Vakantiegeld 2024 valt hoger uit voor lagere inkomens
Voor mensen met een modaal inkomen of hoger is de hoogte van het vakantiegeld dit jaar lager of gelijk aan afgelopen jaar. Mensen die net onder modaal verdienen, 3.000 euro bruto per maand, ontvangen daarentegen netto 242 euro meer vakantiegeld.
2. Cao-onderhandelingen begonnen: bonden vragen forse loonstijging
Op dinsdag 19 maart zijn Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV de onderhandelingen gestart voor de nieuwe cao schoonmaak. De bonden zetten in op een forse looneis, maar Schoonmakend Nederland riep op ook te kijken naar andere afspraken om de branche aantrekkelijker te maken.
3. Cao-akkoord een feit: drie procent loonsverhoging per 1 januari 2025
Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV hebben een tweejarig cao-akkoord bereikt voor schoonmaakbedrijven voor het jaar 2025. Na zes dagen onderhandelen werden de partijen het eens over de inhoud.
4. Nieuwe cao schoonmaak: 14 procent loon erbij?
Op 19 maart hebben Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV de nieuwe cao-onderhandelingen voor schoonmaakbedrijven voor het jaar 2025 gestart.
5. Cao-onderhandelingen schoonmaak muurvast, werkgevers noemen loonbod vakbonden "ver van realiteit"
De cao-onderhandelingen in de schoonmaak zaten op een gegeven moment muurvast. Alhoewel vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland elkaar best wisten vinden op een aantal inhoudelijke punten, bleven ze ver van elkaar verwijderd bij de onderwerpen reiskostenvergoeding en loon. Dat bleek uit de derde onderhandelingsronde op 7 en 8 april in het Van der Valk-hotel in Amersfoort.
6. Loonbod werkgevers cao-schoonmaak: 2,75 procent 1 januari 25, 2,5 procent 1 januari 26
Schoonmakend Nederland had tijdens de tweede onderhandelingsdag voor de cao-schoonmaak op donderdag 28 maart in Zwolle al een loonbod neergelegd bij de vakbonden FNV en CNV. Dit in tegenstelling tot eerdere cao-onderhandelingen waar de werkgeversorganisatie tot laat in het onderhandelingstraject zich op de vlakte hield over het loon.
7. 4 schoonmaakbedrijven failliet in februari
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer de maandelijkse faillissementscijfers gepubliceerd. Daaruit bleekt dat er vier schoonmaakbedrijven de deuren moesten sluiten in februari.
8. Exclusief omzetoverzicht 2023: waar staat jouw schoonmaakbedrijf in de markt?
Jaarlijks publiceert Service Management het omzetoverzicht, een belangrijk onderdeel van het marktonderzoek. Daarin maken we de behaalde omzet door schoonmaakbedrijven in het afgelopen jaar inzichtelijk. Die plaatsen we in een ranglijst én vergelijken we met het voorgaande jaar. Wie zijn dit jaar de grootste spelers in schoonmaakland?
9. CNV wil in nieuwe cao forse loonsprong voor schoonmakers
De lonen voor schoonmakers moeten ruim boven het minimumloon blijven liggen, vond onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. "Als de sector aantrekkelijk wil blijven voor nieuwe werknemers, moeten de lonen in de nieuwe cao flink omhoog. Ook andere regelingen, zoals de reiskostenvergoeding, moeten een stuk beter. Schoonmakers zijn nu vaak geld kwijt op om hun werk te komen. Zo jaag je mensen juist de schoonmaak uit."
10. Renate Bos (FNV) over cao-onderhandelingen: "Loonbod werkgevers betekent achteruitgang"
Het loonbod dat de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland had gedaan, 2,75 procent op 1 januari 2025 en 2,5 procent op 1 januari 2026, was volgens vakbondsbestuurder Renate Bos van FNV veel te weinig. "Schoonmakers die al vier jaar of langer in de schoonmaak werken, moeten weer 125 procent van het minimumloon verdienen. Daar is meer voor nodig dat dit magere bod."
Lees meer:
- Visie top 3-schoonmaakbedrijven: Veranderende wereld vraagt om flexibiliteit en focus op de mens
- Exclusief marktonderzoek: Ondanks toenemende kosten en krappe arbeidsmarkt toch omzetstijging schoonmaakbranche
- Keus, 10stra en Klien geven hun visie: Stijging cao-lonen zorgt voor dilemma’s bij mkb schoonmaakbedrijven