Best gelezen artikelen van het afgelopen half jaar

Best gelezen artikelen van het afgelopen half jaar

Het was een interessant eerste half jaar van 2024 voor de schoonmaak. Er werd een nieuwe cao afgesproken, het Service Management marktonderzoek werd gepubliceerd en schoonmaakbedrijven berichtten volop over de ontwikkelingen in de branche. We hebben de tien best gelezen artikelen voor je op een rij gezet.

De zomer is een mooi moment om even terug te kijken op de eerste helft van het jaar: welke artikelen konden rekenen op de meeste interesse?

1. Vakantiegeld 2024 valt hoger uit voor lagere inkomens

Voor mensen met een modaal inkomen of hoger is de hoogte van het vakantiegeld dit jaar lager of gelijk aan afgelopen jaar. Mensen die net onder modaal verdienen, 3.000 euro bruto per maand, ontvangen daarentegen netto 242 euro meer vakantiegeld.

Lees het hele artikel >>

2. Cao-onderhandelingen begonnen: bonden vragen forse loonstijging

Op dinsdag 19 maart zijn Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV de onderhandelingen gestart voor de nieuwe cao schoonmaak. De bonden zetten in op een forse looneis, maar Schoonmakend Nederland riep op ook te kijken naar andere afspraken om de branche aantrekkelijker te maken.

Lees het hele artikel >>

3. Cao-akkoord een feit: drie procent loonsverhoging per 1 januari 2025

Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV hebben een tweejarig cao-akkoord bereikt voor schoonmaakbedrijven voor het jaar 2025. Na zes dagen onderhandelen werden de partijen het eens over de inhoud.

Lees het hele artikel >>

4. Nieuwe cao schoonmaak: 14 procent loon erbij?

Op 19 maart hebben Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV de nieuwe cao-onderhandelingen voor schoonmaakbedrijven voor het jaar 2025 gestart.

Lees het hele artikel >>

5. Cao-onderhandelingen schoonmaak muurvast, werkgevers noemen loonbod vakbonden "ver van realiteit"

De cao-onderhandelingen in de schoonmaak zaten op een gegeven moment muurvast. Alhoewel vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland elkaar best wisten vinden op een aantal inhoudelijke punten, bleven ze ver van elkaar verwijderd bij de onderwerpen reiskostenvergoeding en loon. Dat bleek uit de derde onderhandelingsronde op 7 en 8 april in het Van der Valk-hotel in Amersfoort.

Lees het hele artikel >>

6. Loonbod werkgevers cao-schoonmaak: 2,75 procent 1 januari 25, 2,5 procent 1 januari 26

Schoonmakend Nederland had tijdens de tweede onderhandelingsdag voor de cao-schoonmaak op donderdag 28 maart in Zwolle al een loonbod neergelegd bij de vakbonden FNV en CNV. Dit in tegenstelling tot eerdere cao-onderhandelingen waar de werkgeversorganisatie tot laat in het onderhandelingstraject zich op de vlakte hield over het loon.

Lees het hele artikel >>

7. 4 schoonmaakbedrijven failliet in februari

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft weer de maandelijkse faillissementscijfers gepubliceerd. Daaruit bleekt dat er vier schoonmaakbedrijven de deuren moesten sluiten in februari.

Lees het hele artikel >>

8. Exclusief omzetoverzicht 2023: waar staat jouw schoonmaakbedrijf in de markt?

Jaarlijks publiceert Service Management het omzetoverzicht, een belangrijk onderdeel van het marktonderzoek. Daarin maken we de behaalde omzet door schoonmaakbedrijven in het afgelopen jaar inzichtelijk. Die plaatsen we in een ranglijst én vergelijken we met het voorgaande jaar. Wie zijn dit jaar de grootste spelers in schoonmaakland?

Lees het hele artikel >>

9. CNV wil in nieuwe cao forse loonsprong voor schoonmakers

De lonen voor schoonmakers moeten ruim boven het minimumloon blijven liggen, vond onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. "Als de sector aantrekkelijk wil blijven voor nieuwe werknemers, moeten de lonen in de nieuwe cao flink omhoog. Ook andere regelingen, zoals de reiskostenvergoeding, moeten een stuk beter. Schoonmakers zijn nu vaak geld kwijt op om hun werk te komen. Zo jaag je mensen juist de schoonmaak uit."

Lees het hele artikel >>

10. Renate Bos (FNV) over cao-onderhandelingen: "Loonbod werkgevers betekent achteruitgang"

Het loonbod dat de werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland had gedaan, 2,75 procent op 1 januari 2025 en 2,5 procent op 1 januari 2026, was volgens vakbondsbestuurder Renate Bos van FNV veel te weinig. "Schoonmakers die al vier jaar of langer in de schoonmaak werken, moeten weer 125 procent van het minimumloon verdienen. Daar is meer voor nodig dat dit magere bod."

Lees het hele artikel >>

Lees meer:

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon verhogen doe je om de poort open te zetten" 

Schoonmaakbedrijven positief over nieuwe cao schoonmaak: "Loon verhogen doe je om de poort open te zetten"

De nieuwe cao schoonmaak- en glazenwassersbranche ligt er en de branche werkt er ondertussen alweer twee maanden onder. Met nieuwe loonsverhogingen, een vastgelegde reiskostenvergoeding en loyaliteitsbonus en nieuwe afspraken over opleidingen en het aantrekkelijk houden van het vak, is het weer even inregelen voor schoonmaakbedrijven. Hoe kijkt de branche aan tegen de nieuwe cao? We vroegen een groot, midden en klein bedrijf om een dwarsdoorsnede van de branche te krijgen.

Slechts helft werkend Nederland kent schoonmaker bij naam

Slechts helft werkend Nederland kent schoonmaker bij naam

Bijna acht op de tien werkende Nederlanders beschouwt schoonmakers als waardevolle collega's. Toch kent slechts 53 procent de schoonmaker van zijn werkplek bij naam. Ook overweegt ruim de helft van werkend Nederland een andere baan te zoeken als de werkomgeving vies en niet opgeruimd is. Dat blijkt onderzoek van schoonmaakbedrijf Vebego Cleaning Services in samenwerking met onderzoeksbureau Markteffect onder 1.008 werkenden in Nederland.

Minister Van Hijum houdt vertrouwen in akkoord vroegpensioen

Minister Van Hijum houdt vertrouwen in akkoord vroegpensioen

Het kabinet heeft er nog steeds vertrouwen in met de vakbonden tot een akkoord te komen over een vroegpensioenregeling voor zware beroepen, zei minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Hij is wel "teleurgesteld" dat de bonden nog steeds niet willen praten.

Kabinet presenteert maatregelen voor betere bestaanszekerheid

Kabinet presenteert maatregelen voor betere bestaanszekerheid

Nederlanders meer zekerheid bieden over werk en inkomen. Dat is het doel van de maatregelen op het terrein van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die het kabinet onlangs presenteerde. Hoewel Nederland een welvarend land is, zijn er mensen met zorgen over of ze hun boodschappen wel kunnen betalen, een vast contract kunnen krijgen en volwaardig kunnen meedoen in de maatschappij. Het kabinet zet in het regeerprogramma daarom in op het verstevigen van de koopkracht, een brede aanpak van armoede en schulden, meer mensen aan het werk krijgen, het tegengaan van schijnzelfstandigheid, het vereenvoudigen van regelingen en een extra inzet op integratie.