Vebego Participatie steunt paralympische sporters

Vebego Participatie steunt paralympische sporters

De Olympische Spelen zijn weer voorbij, maar de sportzomer nog niet. Vanaf 28 augustus komen namelijk de paralympische sporters in actie op de Paralympische Spelen in Parijs. Vebego staat voor een inclusieve samenleving met hun slogan Maak Meedoen Mogelijk. Daarom steunen ze ook een aantal Nederlandse paralympische topsporters.

De sporters die Vebego Participatie steunt, zullen ook in actie komen tijdens de Paralympische Spelen. Vebego stelt ze daarom graag voor.

Rolstoeltennisser Sam Schröder  

Sam Schröder, geboren op 25 september 1999, is een Nederlandse rolstoeltennisser. Hij staat bekend om zijn indrukwekkende prestaties in de quad-categorie. In deze klasse hebben de rolstoeltennissers zowel een beperking aan de armen als aan de benen. Schröder heeft een aangeboren split hand split foot syndroom, waarbij hij slechts één vinger aan elke hand heeft en delen van zijn voeten mist. Hij begon op elfjarige leeftijd met rolstoeltennis. Tegenwoordig behoort hij tot één van de beste rolstoeltennissers ter wereld door zijn grote successen op diverse Grand Slams (US Open, Australian Open, Wimbledon en Roland Garros).  

Schröder is in het single spel, in de quad-categorie, nummer twee van de wereld. In het dubbelspel speelt hij samen met Niels Vink. In 2023 won het duo alle belangrijke toernooien; de Australian Open, Wimbledon en het Europees kampioenschap. Tijdens de Paralympische Zomerspelen in Parijs komt Schröder uit in het enkel en dubbeltoernooi.  

Sam Schröder komt in Parijs het eerst in actie tijdens de voorrondes van vrijdag 30 augustus t/m dinsdag 3 september .

Handbikester Chantal Haenen   

Chantal Haenen, geboren op 15 maart 1988, is een Nederlandse handbikester. Ze verloor in een verkeersongeluk in 2015 haar beide benen, waarna ze begon met handbiken en al snel succes behaalde. In 2021 won Haenen dubbel goud op zowel het Europees als het Wereldkampioenschap handbiken. En in 2023 werd ze, samen met Corné de Koning, vierde op het wereldkampioenschappen roeien in de gemengde klasse. Ook tijdens het Wereldkampioenschap handbiken in 2023 werd Haenen eerste op het onderdeel tijdrit. Op het onderdeel wegrit behaalde ze de tweede plaats.

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs neemt Haenen deel aan de wegwedstrijden parawielrennen op woensdag 4 september op 08:00 uur (individuele tijdrit) en op donderdag 5 september om 09:30 uur (race H-classificatie).

Handbiker Mitch Valize

Mitch Valize, geboren op 19 maart 1995, is een Nederlandse parahandbiker die uitblinkt in de H5-categorie. Deze klasse is bestemd voor atleten met een beperking aan de onderste ledematen, maar met sterke armen en romp. Op jonge leeftijd ontdekte Valize zijn liefde voor wielrennen. In 2015 begon hij met handbiken en ontwikkelde zich snel tot topatleet. Hij staat bekend als een van de beste parahandbikers ter wereld, dankzij zijn indrukwekkende prestaties op talrijke kampioenschappen. Zo won hij in 2021 het EK, WK en de Paralympische Spelen in Tokio. Ook in 2023 won Mitch het WK op beide onderdelen. 

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs neemt Valize deel aan de wegwedstrijden parawielrennen op woensdag 4 september op 08:00 uur (individuele tijdrit) en op donderdag 5 september om 09:30 uur (race H-classificatie).

Atlete Zara Temmink 

Zara Temmink, geboren op 14 juni 2001, is een Nederlandse para-atlete die uitblinkt in de T13-categorie voor atleten met een visuele beperking. Ze staat bekend om haar snelheid en behendigheid op de sprintafstanden en haar vermogen om ver te springen. Ondanks de uitdagingen die haar visuele beperking met zich meebrengt, ontwikkelde Temmink zich afgelopen jaren tot een topatlete. Ze begon met atletiek toen ze vijftien was en heeft sindsdien diverse nationale records gebroken. 

Tijdens de Paralympische Zomerspelen in Parijs komt Temmink uit op de 100 meter sprint voor atleten met een visuele beperking op disnsdag 3 september om 11:00 uur.

Lees meer: