Alies ten Have (CSU): "Wij staan onze mensen altijd bij"

Alies ten Have (CSU): "Wij staan onze mensen altijd bij"

HR directeur bij CSU Alies ten Have werd geïnterviewd door het Brabants Dagblad naar aanleiding van haar toetreding tot de Raad van Bestuur van het schoonmaakconcern. "Met de toevoeging van portefeuille HR aan de Raad van Bestuur onderstrepen we onze verantwoordelijkheid voor onze 28.000 medewerkers én hun gezinnen. Ik denk dat dit een belangrijk signaal is richting andere bedrijven, zeker in onze sector waarin krappe marges en efficiëntie de boventoon voeren. In de sector is de neiging om de prijs centraal te zetten. Wij zetten liever de mens voorop."

Ten Have ziet het vergroten van het werkgeluk als de grootste uitdaging, zo vertelt ze het dagblad. Dat kan namelijk altijd beter en die verantwoordelijkheid voelt de bestuurder. "Wij hebben als een van de grote werkgevers van het land zeer betrokken, bevlogen en trotse medewerkers, maar we willen meer zijn dan alléén maar werkgever.”

Inspelen op maatschappij

Ten Have is bij het moederconcern Total Care - met het hoofdkantoor in Uden - verantwoordelijk voor het personeelsbeleid van de in totaal 28.000 medewerkers van CSU, Tzorg en ZiZo, het bedrijfsonderdeel dat particuliere schoonmaak verzorgt. "We zijn als bedrijf eigenlijk gewoon een mini-samenleving, waarbij het draait om goede mensen. We hebben mannen, vrouwen, jong, oud en 125 nationaliteiten. Onder hen mensen met allerhande problemen en uitdagingen. Daar moeten we als werkgever goed op inspelen. We moeten alert zijn op ontwikkelingen in de maatschappij en daar in meebewegen.”

Niet licht over denken

Dat gaat van goede opleidingen en de juiste middelen en materialen, tot hulp met een gratis sportschool abonnement, psychologische hulp en budgetcoaching. Ten Have: "We moeten altijd in de buurt zijn om onze mensen te helpen of bij te staan. Ook als ze bijvoorbeeld erge dingen meemaken. Zeker omdat achter die medewerkers ook gezinnen staan. Zo waren - ik gebruik het nu als voorbeeld - helaas ook medewerkers van ons getuige van de dodelijke schietpartij in het Erasmus MC eind september 2023. Dan moet je wel klaar staan om die mensen op te vangen en ze te begeleiden. Of zelf of andere collega's. Dat moet je uiterst serieus aanpakken en zeker niet te licht over denken."

Lees het hele interview bij Brabants Dagblad >>

Lees meer: