Schoonmaak in de zorg meer dan alleen schoonmaak

Schoonmaak in de zorg meer dan alleen schoonmaak

Zo kopt het Financieel Dagblad. In het artikel laten ze zien dat schoonmakers in de zorg op dagelijkse basis zorgmedewerkers en cliënten helpen en dat dat er 'gewoon' bij hoort. In de zorg is ongeveer de helft van de schoonmaak uitbesteed. Dat betekent schoonmakers van een schoonmaakbedrijf echt onderdeel worden van de zorg.

Mari kan haar schoonmaakkar niet onbewaakt achterlaten. Doet ze dat wel, dan is er een kans dat bewoners van het Flevohuis met haar spullen aan de haal gaan. Snel en ongestoord poetsen zit er ook niet altijd in op deze locatie van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO), waar 74 ouderen wonen, vaak met vergevorderde dementie. Geregeld onderbreekt Mari haar werk om een bewoner bij te staan, of een zorgverlener te helpen. Of ja, onderbreken. Het hoort er gewoon bij. Schoonmaken in de langdurige zorg is echt iets anders dan in bijvoorbeeld een kantoor. "Dat zou ik niet leuk vinden", zegt Mari, terwijl Nederland Zingt door de woonkamer schalt. Het contact met bewoners is fijn, "maar soms kom ik wel tijd tekort." Terwijl ze dweilt, valt er alweer brood van een bord. De vloer moet niet te nat worden, anders wordt het te glad. Ondertussen helpt collega Upi Sapari een dwalende bewoonster de weg te vinden.

Zwaarder werk

Nu mensen steeds later en in slechtere conditie in het verpleeghuis komen, wordt het schoonmaakwerk ook zwaarder, zegt teamleider André Peppelman. Steeds meer bewoners zijn incontinent, een praatje maken zit er lang niet altijd in, en het kan zomaar gebeuren dat in korte tijd twee of drie mensen in een groep van zeven overlijden. "Zeker nieuwe medewerkers haken weleens af omdat het te veel is", zegt Peppelman.

Aan de andere kant is er ook een collega die al 43 jaar bij ZGAO werkt. Het verzuim bij de afdeling huishouding is met 4 procent erg laag. "ZGAO werkt met vaste medewerkers in de huishouding, zodat iedereen elkaar kent. De schoonmaak is echt een verlengstuk van de zorg", zegt Peppelman.

Veel gedaanten

Schoonmaak kent in de zorg verschillende gedaanten, van afstoffen tot desinfecteren en van gemeenschappelijke keuken tot net gebruikte operatiekamer. Ook de mate van contact met cliënten, patiënten en bezoekers verschilt sterk. Hoe hun taken er ook uitzien, schoonmakers zijn overal behoorlijk zichtbaar. En ze identificeren zich sterk met de zorgorganisatie waar ze werken. Of ze nu in vaste dienst zijn, of via een schoonmaakbedrijf worden ingehuurd.

Meer waardering

Wat meer waardering voor de schoonmaak is geen overbodige luxe, zegt Ingrid Cloosterman van de Sint Maartenskliniek. "Mensen hebben vaak niet in de gaten wat het belang van schoonmaak is. Het is normaal als het schoon is en pas als dat niet het geval is, kom je in beeld. Maar als mijn medewerkers ‘s avonds niet schoonmaken, kunnen we de volgende dag niet opereren. En als we niet opereren, is het ziekenhuis in drie dagen zo goed als leeg."

Lees het hele artikel bij het FD >>

Lees meer:

Hago Zorg wordt Vebego Zorgservice

Hago Zorg wordt Vebego Zorgservice

Hago Zorg kondigt aan dat ze per 1 januari 2025 gaan opereren onder hun nieuwe naam: Vebego Zorgservice. Deze naamsverandering gaat gepaard met een frisse uitstraling en een duidelijke positionering, gericht op duurzame innovatie en een bredere inzet binnen de zorg.

Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen uur hetzelfde is"

Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen uur hetzelfde is"

Een operatiekamer schoonmaken, kan letterlijk van levensbelang zijn. Een taak die extreme precisie vraagt en alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerd personeel. Edwin Kuijpers, klantmanager Hago Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, weet hier alles van. "Werken op de OK afdeling betekent werken in een écht hectische, dynamische omgeving waar geen dag, wat zeg ik uur, hetzelfde is."

Doe inspiratie op tijdens de Zorg & facility 2024  

Doe inspiratie op tijdens de Zorg & facility 2024

Zorgorganisaties staan voor een enorme uitdaging. Met steeds minder mensen en budget de juiste zorg leveren aan patiënten en cliënten. En dan ook nog eens zo efficiënt, persoonsgericht én duurzaam mogelijk. Op 9, 10 en 11 april vindt de Zorg & facility 2024 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Deze beurs geeft inspiratie en informatie om zo goed mogelijk met deze uitdagingen om te kunnen gaan.

Wat betekent Rijnlands organiseren voor schoonmaakmedewerkers?

Wat betekent Rijnlands organiseren voor schoonmaakmedewerkers?

In de gezondheidszorg is het essentieel om constant te streven naar verbeteringen die niet alleen de kwaliteit van zorg verhogen, maar ook de tevredenheid van medewerkers bevorderen. Een benadering die hierbij steeds meer aandacht krijgt, is het concept van Rijnlands Organiseren. Maar wat houdt het in en hoe het kan worden toegepast voor facilitaire medewerkers in de zorg?