Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken
Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

"Het siert de bonden dat wij vanuit hen een officieel schrijven ontvingen waarin de staking wordt aangekondigd en nader toegelicht. Zeker omdat we niet bij de laatste cao-onderhandelingen waren uitgenodigd als volwaardig gesprekspartner", zo begin Paul Fok, voorzitter van SIEV, zijn reactie.

Vroegpensioenregeling

De staking is gericht op de verlening van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het boetevrije bedrag dat aan een werknemer wordt betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling voor het vaststellen van zwaar werk. "Hoewel wij begrip hebben voor de zorgen van de vakbonden, betreuren wij de keuze voor een staking. Deze actie komt onverwacht en zal, indien uitgevoerd, een aanzienlijke impact hebben op onze schoonmaakbedrijven, hun opdrachtgevers en de essentiële sectoren waarin zij actief zijn, zoals ziekenhuizen, openbaar vervoer en scholen", aldus Fok.

Onnodig en onevenwichtig

Schoonmakend Nederland noemde de staking prematuur en disproportioneel. Hier sluit SIEV zich bij aan. "De timing van de staking lijkt ons onnodig en onevenwichtig, vooral omdat de onderwerpen waarover wordt gestaakt grotendeels op overheidsniveau moeten worden opgelost. De schoonmaak cao voorziet al met een regeling rond eerder stoppen met werken. Binnen onze eigen cao zijn al stevige afspraken gemaakt over een ‘Eerder Stoppen met Werken-regeling’, waarin ook aanzienlijk is geïnvesteerd. Deze regeling is het resultaat van constructief overleg tussen de sociale partners binnen de sector. Wij geloven dat dit de juiste manier is om dergelijke kwesties aan te pakken."

Oproep: trek staking in

SIEV doet daarom ook een dringende oproep aan FNV en CNV om de stakingsoproep in te trekken en het gesprek voort te zetten. Met de relevante partijen zoals VNO-NCW, MKB Nederland en niet te vergeten het kabinet. Fok: "Alleen door een dialoog kunnen we tot oplossingen komen, die zowel recht doen aan de belangen van de werknemers, als de continuïteit van cruciale diensten waarborgen. Het belang van de Nederlandse samenleving, die afhankelijk is van schone en veilige voorzieningen, mag hierbij niet uit het oog worden verloren. Namens SIEV blijven wij ons inzetten voor een constructieve en duurzame oplossing in het belang van zowel de MKB- werkgevers als hun werknemers in de schoonmaaksector."

Lees meer:

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

"Op maandag 9 september gaan alle schoonmakers van Nederland staken! Want het wordt hoog tijd dat de regering ervoor zorgt dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken", zo roept vakbond FNV op. En ook CNV sluit zich aan bij deze actie: "Vind je het belangrijk dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken? Kom dan op 9 september naar Schiphol. We voeren daar met elkaar actie voor een betere én blijvende regeling voor zwaar werk."