Uit een recente peiling onder scholen blijkt dat circa 60 procent een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal heeft hangen, maar 40 procent heeft dat om uiteenlopende redenen nog niet. Nu de coronabesmettingen weer toenemen, is het van belang dat in álle scholen de ventilatie op orde is, zo meent de regering. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht. Deze verplichting is voor nieuwbouw en gerenoveerde basisschoolgebouwen al opgenomen in het Bouwbesluit. Dit wordt gelijkgetrokken.
Winterklaar
Dennis Wiersma, minister Primair en Voortgezet Onderwijs, reageert: “Op veel plekken is er al veel werk verzet om de school winterklaar te maken. Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn.”
Onderzoek naar effect luchtreinigers
In Staphorst hebben zes scholen eerder al zelf 75 luchtreinigers geplaatst. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap start een pilot om de effecten van deze luchtreinigers te meten. Dit wordt dit uitgebreid naar ruim 200 klaslokalen op andere plaatsen in Nederland. Scholen die hieraan willen meedoen, kunnen zich hiervoor aanmelden op www.ventilatiehulp.nl. De onderzoeksresultaten worden in het voorjaar van 2023 verwacht. Dit komt bovenop het al langlopende onderzoek dat op tientallen scholen gaande is door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven.
Hulp nodig?
Schoolbesturen en gemeenten die advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams van Ruimte-OK, via 0800–0224402 of www.ventilatiehulp.nl. Zij kunnen hier ook terecht voor informatie over de aanschaf van CO2-meters.
Ondersteuning bij verbetering ventilatie
Met de Maatwerkregeling Ventilatie in Scholen (voorheen SUViS-regeling) kunnen scholen nog altijd een subsidie aanvragen om hun ventilatie op orde te brengen. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60 procent financiering vanuit het Rijk aanvragen.
Hulpteam geeft advies
Er zijn ruim 700 verzoeken bij Ruimte-OK ingediend voor een bezoek van een expert van het hulpteam. Inmiddels zijn ongeveer 400 scholen bezocht en nog zo’n 170 scholen hebben op korte termijn een afspraak staan met een hulpteam. Een hulpteam legt op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en wijzen op mogelijkheden om de ventilatie verder te verbeteren.