Onderzoek op zes basisscholen: teveel CO2 in klaslokalen zelfs met de ramen open

Onderzoek op zes basisscholen: teveel CO2 in klaslokalen zelfs met de ramen open

De voorbije weken onderzocht het bedrijf Atmosafe de binnenluchtkwaliteit in enkele klaslokalen van 6 basisscholen in Antwerpen. Uit de resultaten blijkt dat in 15 procent van de tijd het CO2-niveau boven de ideale waarde lag. En dat zelfs met de ramen open.Lees ook:Lees ook:

Het onderzoek startte na de Krokusvakantie. In totaal werkten 6 basisscholen in de regio Antwerpen mee: Sint-Petrus in Kruibeke, De Linde in Deurne, Sint-Martinus in Burcht, Mater Dei in Gooreind, Vrije Basisoefenschool in Wijnegem en Het Hinkelpad in Berchem. Per school werden telkens 1 kleuterklas en 1 klas van het lager onderwijs geselecteerd om de luchtkwaliteit in die lokalen gedurende een week te meten.

CO2-concentratie te hoog

In de onderzochte klaslokalen steeg de CO2-concentratie meer dan eens boven de ideale waarde. Vanaf 900 ppm kan er al concentratieverlies optreden. Onder 1200 ppm wordt als aanbevolen grenswaarde vooropgesteld. In een aantal scholen werden die niveaus toch regelmatig overschreden, maar niet de hele tijd. In 15 procent van de tijd, als de kinderen in het lokaal waren, steeg het CO2-niveau boven 900 ppm. In 5 procent van de tijd zelfs boven 1200 ppm.

Bepaalde stoffen in ontsmettingsmiddelen en schoonmaakproducten kunnen een nadelig effect hebben op de luchtkwaliteit.

Chemische verontreiniging

Opmerkelijk zijn ook de hoge concentraties fijnstof die geregeld werden gemeten, wat dan weer samenhangt met het hoge niveau van stikstofdioxide. Hier werd ook een duidelijk verband gevonden met de uitstoot door het verkeer in de nabijheid van de scholen. Via de openstaande ramen bedoeld voor meer ventilatie in de klassen is het voorbijrijdend verkeer dan weer nadelig voor de luchtkwaliteit.

De onderzoekers van Atmosafe stelden vast dat het overal te koud was in de klaslokalen, namelijk onder 20° C (aanbevolen richtlijn). De luchtvochtigheid stond overal op punt door de open ramen. De chemische verontreiniging viel in alle lokalen goed mee en kwam niet boven de interventiewaarde uit. Bepaalde stoffen in ontsmettingsmiddelen en schoonmaakproducten kunnen een nadelig effect hebben op de luchtkwaliteit, stellen de onderzoekers. “Maar de invloed van dergelijke componenten was overal acceptabel.”

Invloed van verkeer

“De ramen open zetten in klaslokalen helpt zeker tegen CO2. De uitstoot van onder meer fijnstof door voorbijrijdend verkeer is dan weer niet gezond en nam soms extreme waarden aan. Zelfs met de ramen open steeg in 15 procent van de tijd het CO2-niveau boven 900 ppm. Maar wat zal het effect dan wel niet zijn als we na de coronacrisis de ramen weer meer gesloten houden? Dat aspect moet toch zeker goed opgevolgd worden”, vat Peter Boodts van Atmosafe in grote lijnen samen.

“Een oplossing kan zijn om de ramen te openen aan de kant waar geen verkeer langsrijdt. Een alternatief is om de ramen niet meer open te zetten en een degelijk ventilatiesysteem te voorzien. Hier kunnen we een parallel trekken met kantoorgebouwen die doorgaans uitgerust zijn met ventilatiesystemen. Maar dat veronderstelt wel een bepaalde investering voor de scholen. Trouwens in 5 van de 12 klassen was mechanische ventilatie aanwezig. Ondanks die systemen stonden de ramen in alle scholen open volgens de coronarichtlijnen.”

Atmosafe is van plan om vanaf het najaar ook een gelijkaardig onderzoek te doen naar de binnenluchtkwaliteit in middelbare scholen.

Ook interessant

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Schoonmakend Nederland vernieuwt werkprogramma voor basisscholen

Schoonmakend Nederland vernieuwt werkprogramma voor basisscholen

Een schone basisschool is van groot belang voor de hygiëne van leerlingen en docenten. Jonge kinderen brengen hier veel tijd door. Naast prettig leren en werken, verbetert een schone omgeving de leerprestaties en zorgt ervoor dat ziekteverzuim lager uitvalt. Schoonmakend Nederland heeft recent het werkprogramma voor basisscholen vernieuwd.

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat én helpt in de strijd tegen coronabesmetting. Alle scholen moeten daarom verplicht een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal plaatsen. Maar hoe weet je welke meter je het beste kunt kiezen? Stichting Binnenklimaattechniek heeft alle opties op een rij gezet in het Nationaal Register CO₂-meters.

In ieder klaslokaal moet verplicht een CO2-meter komen

In ieder klaslokaal moet verplicht een CO2-meter komen

Op scholen moet in alle klaslokalen verplicht een werkende CO2-meter hangen, waarmee gemeten kan worden of de ventilatie op orde is. Minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs heeft dit aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten.