De whitepaper onderzoekt hoe de schoonmaakbranche ervoor kan zorgen dat er zo verantwoord mogelijk met water wordt omgegaan om het waterverbruik tijdens commerciële schoonmaakwerkzaamheden effectief te verminderen, want waterschaarste treft meer dan 40 procent van de wereldbevolking. De wereld zou in 2030 geconfronteerd kunnen worden met een zoetwatertekort van 56 procent. Nalatigheid, onwetendheid en het onvermogen om met de tijd mee te gaan, kunnen tegenwoordig eenvoudigweg niet meer als excuus worden gebruikt als het gaat om duurzaamheidskwesties.
Waterintensieve industrie
De schoonmaakindustrie is van nature een waterintensieve industrie. Water is een essentieel onderdeel van veel producten en procedures en het is moeilijk om een schoonmaak- of hygiëneproces te bedenken dat goed zou kunnen functioneren zonder deze kostbare en steeds schaarser wordende bron. Het goede nieuws is dat verstandig met water omgaan en winstgevend zijn elkaar niet uitsluiten. Er zijn de laatste tijd grote stappen gezet met innovatieve nieuwe producten, apparaten en processen die zowel door particulieren als bedrijven gebruikt kunnen worden om hoge normen van netheid en hygiëne te garanderen en een gecontroleerd en efficiënt waterverbruik te handhaven.
Oplossingen voor het verminderen van water
Een van de vele manieren waarop schoonmaakbedrijven schadelijke gewoonten kunnen verminderen, is door het verminderen of elimineren van gevaarlijke chemicaliën. Het is vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat productresten in de waterkringloop terechtkomen. Door gebruik te maken van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen wordt deze impact geminimaliseerd. Een andere oplossing is het gebruik van apparatuur met een hoog rendement om water te besparen tijdens het schoonmaken. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook water, waardoor het milieu minder wordt belast en de energiekosten dalen.
‘’Laten we deel uitmaken van de oplossing voor deze crisis, en niet het probleem.’’
Ondersteuning van technologie
Een van de ontwikkelingen van de inspanningen van Interclean om het waterverbruik te verminderen, is de toepassing van zogenaamde slimme apparaten en gegevensgestuurde technologie. Schoonmaak- en hygiënespecialisten maken nu gebruik van het Internet of Things (Iot), AI en robotica om organisaties te helpen efficiënter met water om te gaan. Het IoT kan zorgen voor autonome monitoring van ruimtes die periodiek moeten worden schoongemaakt. Door het bijhouden van chemicaliën kunnen bedrijven een stap voorblijven en kunnen schoonmaakschema's gemaakt worden op basis van gegevens die zijn verzameld door sensoren. Dit kan niet alleen het waterverbruik verminderen, maar ook de efficiëntie verhogen, kosten verlagen en helpen energie te besparen.
Ook consumenten worden steeds waakzamer als het gaat om het selecteren van producten die als milieuvriendelijk worden beschouwd. Bedrijven die hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid tastbaar kunnen maken, worden als ethisch verantwoordelijker beschouwd dan andere - en consumenten zijn bereid om dit te belonen met kooptrouw. ‘’Als het om schoonmaken en hygiëne gaat, volstaan alleen de hoogste kwaliteitsnormen’’, aldus Interclean. ‘’Dit moet nu ook verder gaan dan het veilig en gezond houden van mensen en plaatsen. We moeten nu ook aan de gezondheid en welzijn van onze planeet en hulpbronnen beschermen.’’
Luister ook naar de podcast van Interclean waarin directeur Interclean Global Events Robert Stelling praat met Peter Harpley, directeur bij Diversey, over de voedsel- en drankenindustrie, waar water een cruciaal onderdeel is.