Europa stemt tegen kleine en eenmalige plastic verpakkingen

Europa stemt tegen kleine en eenmalige plastic verpakkingen

Kleine of eenmalige plastic verpakkingen hebben op de Europese markt geen plaats, zo vindt het Europees Parlement. Denk aan wegwerpverpakkingen voor boter, saus of zeepjes in hotels. Door deze uit te bannen, helpt de maatregel om de afgesproken klimaat- en milieudoelen te halen. Ook moeten verpakkingen beter afbreekbaar worden, zonder schadelijke chemische stoffen.

De maatregel is erdoor bij het Europees Parlement, maar de lidstaten moeten er nog mee instemmen, voordat hij wordt doorgevoerd. De stemming in het parlement ging ook niet vanzelfsprekend. Er was een flinke discussie voor nodig, waarbij veel Europarlementariërs vonden dat deze maatregel teveel valt onder micro managen. Ook de verpakkingsfabrikanten voerden een stevige lobby.

Reductie in 2040

Als de lidstaten instemmen, is het plan om in 2040 het aantal verpakkingen met vijftien procent te reduceren. Op het moment zorgt elke EU-burger voor zo’n 188 kilo aan verpakkingsafval op jaarbasis. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het klein huishoudelijk afval waar het in de nieuwe maatregel om gaat, heeft in de afgelopen tien jaar gezorgd voor een toename van 20 procent aan afval.

Uitzonderingen

De maatregel geldt in beginsel voornamelijk voor plastic verpakkingen. Onder de lobbyisten was bijvoorbeeld ook een producent van doosjes voor Franse kazen, zoals de houten verpakkingen voor camembert. Nu is er al een uitzondering voor dit soort streekproducten. Bij de nieuwe maatregel zal deze uitzondering in ieder geval tijdelijk ook blijven bestaan voor verpakkingen van hout of was.

Ruime meerderheid

Ondanks de stevige discussie rond het onderwerp, stemde een ruime meerderheid in het Europees Parlement toch voor. 426 van de in totaal 625 Europarlementariërs zag de winst voor het milieu toch als doorslaggevend. Nu ligt het voorstel dus bij de lidstaten van de EU. Zij zullen samen met het EP uiteindelijk beslissen hoe de definitieve wetgeving eruit moet komen te zien.

Lees ook: