We hebben niet een beetje meer plastic nodig, zo blijkt, maar veel meer. De komende jaren zal er een disbalans ontstaan in de verwachte vraag en het verwachte aanbod van plastic afval. Er liggen namelijk al concrete plannen voor miljoeneninvesteringen in fabrieken voor chemische recycling. Zij kunnen met die investeringen de capaciteit voor het recyclen van plastic afval verdubbelen tot meer dan 2200 kiloton in 2030. Volgens het onderzoek blijft het aanbod van plastic afval echter steken op zo’n duizend kiloton.
Doelen behalen
De onderzoekers van KPMG vinden het goed nieuws dat de capaciteit om plastic te recyclen zo enorm omhoog gaat. Recyclen heeft immers veel klimaatvoordelen. Maar dan moet er wel iets gedaan worden aan het tekort. “Dit betekent dat aanvullende maatregelen nodig zijn om het tekort op te heffen en ervoor te zorgen dat de Nederlandse industrie de Europese doelen voor klimaatneutrale productie en een circulaire plastic keten kan halen.”
Sorteren eigen afval
Die maatregelen bestaan aan de ene kant uit het beter sorteren van ons eigen afval en aan de andere kant uit het importeren van plastic afval uit het buitenland. Wat betreft die eerste valt er veel winst te behalen door plastic afval meer vooraf te sorteren en ingezameld plastic beter na te sorteren. Zo’n 70 procent van het plastic afval dat nu wordt ingezameld, verdwijnt namelijk nog steeds in de verbrandingsoven. Ook moet de samenwerking tussen industriële schakels beter, omdat er nog veel extra plastic valt te winnen uit commerciële en industriële afvalstromen.
Internationale keten
Verder moeten internationalen hindernissen dus weggenomen worden volgens KPMG. Zo wordt het gemakkelijker om plastic afval te importeren uit bijvoorbeeld andere Europese landen. Op deze manier wordt niet alleen de keten in Nederland duurzamer, maar maken we ook een kans de gehele Europese keten volledig circulair te maken.
Groen plastic
De onderzoekers overhandigen hun rapport aan Focco Vijselaar, algemeen directeur van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Vijselaar ziet veel waarde in het advies van KPMG. “De afvalverwerkers, de chemie en de plastic branche zetten met dit onderzoek een belangrijke stap op weg naar groen plastic. En door deze innovaties nemen we bovendien de voorsprong en blijft onze maakindustrie op termijn concurrerend.”