Kijktip: webinar 'Prikaccident: en nu?'

Kijktip: webinar 'Prikaccident: en nu?'

Heb je schoonmaakmedewerkers die werkzaam zijn op zorglocaties? Dan lopen zij het risico betrokken te raken bij een prikaccident. Hoe minimaliseer je dat risico en wat moet je doen als zich wel een prikaccident voordoet? Het antwoord op die vragen, hoor je in het webinar Prikaccident: en nu?

Schoonmaakbranchevereniging Schoonmakend Nederland biedt het webinar aan. De ledenvoordeelpartner van de vereniging Vaccinatiezorg werkte afgelopen december mee aan het webinar "Prik-, snij-, bijt- of spataccident: en nu?" van het Gelders Zorgnetwerk Infectiepreventie (GAIN). Ze bepreken daarin ook het risico van prikaccidenten en hoe je jezelf kunt beschermen.

Preventieve maatregelen

In zorgomgevingen is niet alleen de gezondheid van cliënten van belang, maar ook die van medewerkers. In Nederland lopen maar liefst 1 miljoen werknemers, ook schoonmakers, het risico besmet te raken. Om dit te voorkomen zijn er preventieve maatregelen die werknemers kunnen en moeten nemen om het risico daarop te minimaliseren. Deze worden ook besproken in het webinar. Daarbij is speciale aandacht voor de preventie van Hepatitis B. Ook krijg je als kijker inzicht in de risico's van een prikaccident aan de hand van theorie over bloed overdraagbare virussen.

Praktische tips

Doet zich ondanks de preventieve maatregelen toch een prikaccident voor? Dan is het belangrijk tijdig de juiste acties te ondernemen. Als een medewerker toch geprikt wordt, moet je altijd een aantal stappen zetten. Sommige stappen onderneem je direct, andere stappen moet je op de langere termijn uitvoeren. Deze worden in het webinar ook belicht. De experts delen praktische tips om dergelijke situaties effectief aan te pakken.

Sprekers

De experts die aan bod komen in het webinar zijn:

  • Maarten Heuvelmans, arts-microbioloog (ziekenhuis Gelderse Vallei Ede)
  • Sandra Thoni, deskundige infectiepreventie (Slingelandziekenhuis Doetinchem en verschillende verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties)
  • Björn Herpers, arts-microbioloog bij PrikPunt (VaccinatieZorg)

Bekijk het webinar >>

Lees ook:

Presentatie onderzoek: effectief bestrijden pandemie met schoonmaakonderhoud

Presentatie onderzoek: effectief bestrijden pandemie met...

Twee jaar lang hebben schoonmaakdeskundigen uit de landen Finland, Estland, Frankrijk en Nederland gewerkt aan een onderzoek over het effectief bestrijden van een pandemie binnen het vakgebied schoonmaakonderhoud. Binnenkort presenteren zij hun bevindingen.

Schoonmaak in de zorg meer dan alleen schoonmaak

Schoonmaak in de zorg meer dan alleen schoonmaak

Zo kopt het Financieel Dagblad. In het artikel laten ze zien dat schoonmakers in de zorg op dagelijkse basis zorgmedewerkers en cliënten helpen en dat dat er 'gewoon' bij hoort. In de zorg is ongeveer de helft van de schoonmaak uitbesteed. Dat betekent schoonmakers van een schoonmaakbedrijf echt onderdeel worden van de zorg.

Hago Zorg wordt Vebego Zorgservice

Hago Zorg wordt Vebego Zorgservice

Hago Zorg kondigt aan dat ze per 1 januari 2025 gaan opereren onder hun nieuwe naam: Vebego Zorgservice. Deze naamsverandering gaat gepaard met een frisse uitstraling en een duidelijke positionering, gericht op duurzame innovatie en een bredere inzet binnen de zorg.

Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen uur hetzelfde is"

Hago Zorg maakt OK's schoon: "een écht hectische omgeving waar geen...

Een operatiekamer schoonmaken, kan letterlijk van levensbelang zijn. Een taak die extreme precisie vraagt en alleen uitgevoerd mag worden door gecertificeerd personeel. Edwin Kuijpers, klantmanager Hago Zorg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, weet hier alles van. "Werken op de OK afdeling betekent werken in een écht hectische, dynamische omgeving waar geen dag, wat zeg ik uur, hetzelfde is."