Humanitas waarschuwt voor 'schuldenindustrie' in Nederland

Humanitas waarschuwt voor 'schuldenindustrie' in Nederland

Humanitas, Nederlands grootste vrijwilligersorganisatie voor vrijwillige schuldhulp, waarschuwt voor een 'schuldenindustrie' en wil dat die een halt wordt toegeroepen. "We staan in ons land toe dat mensen in een neerwaartse spiraal van schulden belanden", zegt directeur Jerzy Soetekouw van Humanitas. "Als je een rekening niet kunt betalen, dan wordt die flink hoger. Zelfs vele malen hoger."

In een verklaring wijst Humanitas erop dat het aantal huishoudens met problematische schulden volgens vorig jaar naar buiten gekomen cijfers is gestegen tot een recordaantal van ruim 726 duizend. "Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen." De organisatie vindt het daarom nodig om een petitie te beginnen en zo een "krachtig maatschappelijk signaal" af te geven aan de politiek.

Werkwijze moet drastisch anders

"De overheid moet niet alleen het beleid aanpassen om de ontstane schuldenindustrie te stoppen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen", stelt Soetekouw. Humanitas helpt naar eigen zeggen elk jaar ruim 18 duizend gezinnen met ernstige geldzorgen. "Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen."

Huishoudens helpen

De Humanitas-directeur haalt ook het toeslagenschandaal aan. "In plaats van dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers." Soetekouw benadrukt hoe belangrijk het is dat huishoudens met schulden worden geholpen en dat het aangaan van schulden moeilijker wordt gemaakt. "Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen in het gezinsleven."

Lees ook:

ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders

ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgetreden tegen twee onlineaanbieders van schuldhulp. Volgens de toezichthouder maakten de websites Schuldhulpverlening-Nederland.nl en schuldsanering.help niet duidelijk genoeg dat zij een betaalde dienst aanboden, waardoor consumenten konden denken dat het een gratis dienst van de gemeente was.

Edgar van Engelen. Foto: Henk Snaterse.

Blog Edgar van Engelen: Samenwerken

Nog een paar maanden en het jaar 2024 komt ten einde. Voor mij persoonlijk was het een emotioneel jaar, waarin ik het verlies van onze oudste zoon een plek moest zien te geven. Ik kan eerlijk zeggen dat dit een moeilijke opgave is en dat ik nog dagelijks bezig ben met het verwerken, alsof de wereld stil staat en aan ons voorbijgaat. Het is een wereld waarin tegenstellingen steeds verder worden uitvergroot. Een wereld die eigenlijk meer zou kunnen leren van de zienswijze van mijn oudste zoon (en ook van mijn jongste zoon). Een manier van kijken naar andere mensen, als mensen en niet als iemand met een andere mening of religieuze achtergrond. Niet als iemand met een andere culturele achtergrond of etniciteit. Nee, de wereld kan veel leren van onze medemensen met een verstandelijke beperking. Vaak denk ik dat juist de zogenaamd 'gezonde' mensen een beperking hebben als je leest wat ze elkaar toewensen op sociale media. De wereld gaat aan mij voorbij en toch sta ik er middenin. Dagelijks mag ik ervaren dat er meer is dan elkaar de maat nemen op de socials.

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Vebego zet schoonmaker centraal in campagne Cruciale schakels

Op 16 september is Vebego Cleaning Services gestart met de campagne 'cruciale schakels', waarin ze hun schoonmaakcollega's centraal stellen. Dit als navolging van het onderzoek dat Vebego samen met onderzoeksbureau Markteffect heeft uitgevoerd onder 1.008 werkenden in Nederland.

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Droombox helpt schoonmaakmedewerkers met basisvaardigheden

Er zijn al veel programma's, subsidies en instrumenten om mkb'ers te helpen bij de aanpak van laaggeletterdheid onder hun medewerkers. Maar wanneer zet je wat in en waarom zou je tijd en energie steken in de basisvaardigheden van je werknemers? Stichting Lezen en Schrijven is in het project MKB-ActieLAB aan de slag gegaan met deze vragen, waarbij ze samenwerkten met mkb'ers in de schoonmaakbranche.