In een verklaring wijst Humanitas erop dat het aantal huishoudens met problematische schulden volgens vorig jaar naar buiten gekomen cijfers is gestegen tot een recordaantal van ruim 726 duizend. "Dit ondanks alle aandacht en aangedragen oplossingen." De organisatie vindt het daarom nodig om een petitie te beginnen en zo een "krachtig maatschappelijk signaal" af te geven aan de politiek.
Werkwijze moet drastisch anders
"De overheid moet niet alleen het beleid aanpassen om de ontstane schuldenindustrie te stoppen, maar ook haar eigen werkwijze drastisch veranderen", stelt Soetekouw. Humanitas helpt naar eigen zeggen elk jaar ruim 18 duizend gezinnen met ernstige geldzorgen. "Onze vrijwilligers zien elke dag dat overheidsdiensten als de Belastingdienst, CJIB en CAK nietsontziend opereren wanneer zij schulden innen bij kwetsbare mensen."
Huishoudens helpen
De Humanitas-directeur haalt ook het toeslagenschandaal aan. "In plaats van dat de overheid mensen beschermt, maakt zij zelfs continu slachtoffers." Soetekouw benadrukt hoe belangrijk het is dat huishoudens met schulden worden geholpen en dat het aangaan van schulden moeilijker wordt gemaakt. "Want als je geen geld hebt, kun je niet meedoen aan veel sociale activiteiten. En problematische schulden kunnen ook ernstig ingrijpen in het gezinsleven."