Een apparaat dat wordt gebruikt, moet natuurlijk schoongehouden worden. Zeker wanneer het apparaat gebruikt wordt voor de gezondheid van de gebruiker is de juiste reiniging van groot belang. Gebruikers van Philips’ slaapapneu-apparaat Dreamstation zochten en vonden een manier om hun apparaat grondig te reinigen. Fabrikant SoClean leverde schoonmaakmachines voor het vooral in de VS populaire apparaat. De schoonmaakmachine doodde met een bepaald gas de bacteriën in de Dreamstation Dat gas was ozon.
Schuim in de longen
En dat is een probleem, aldus Philips. Ozon breekt namelijk het geluiddempende schuim in de Dreamstations af. Daardoor braken stukjes af die vervolgens terechtkwamen in de longen van Dreamstation-gebruikers. Daarvoor moet Philips zich sindsdien verantwoorden, omdat het bij duizenden gebruikers tot longaandoeningen en mogelijk zelfs kanker kan hebben geleid. De schadeclaims stapelen zich op en er staat al voor miljarden uit.
Harde juridische strijd
Het FD ontdekte dat Philips SoClean inmiddels voor de rechter heeft gesleept. Niet de Dreamstation zelf was ondeugdelijk, maar de behandeling met ozon van SoClean zorgde voor de problemen, aldus de fabrikant. Beide partijen gaan er hard in. SoClean wijst de aantijgingen af, terwijl Philips SoClean ervan beticht te werken met giftig gas. Ook zou SoClean al in 2021 gewaarschuwd zijn door Philips dat het reinigen met ozon gevaarlijk zou kunnen zijn. De gedupeerden zijn er intussen blij mee dat SoClean betrokken is geraakt bij de zaak: meer partijen die mogelijk schuld hebben aan hun leed vergroot de kans op een behoorlijke schadevergoeding.