Ook Schoonmakend Nederland tekent voor meer gelijke kansen op arbeidsmarkt

Ook Schoonmakend Nederland tekent voor meer gelijke kansen op arbeidsmarkt
Foto: LinkedIn Schoonmakend Nederland

Vorige week ondertekende een groep van zo'n zestig bedrijven op initiatief van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Verklaring Gelijke Kansen. Daarmee scharen zij zich achter een beweging die toewerkt naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Ook voorzitter van schoonmaakbranchevereniging Schoonmakend Nederland Tamara van Ark zette haar krabbel onder de verklaring Gelijke Kansen. Het initiatief van minister Van Gennip moet bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. "Met de ondertekening spannen we ons als Schoonmakend Nederland in voor objectief werven, selecteren en promoten in onze sector én in Nederland", lezen we op de LinkedInpagina van de vereniging.

Werk aan de winkel

Van Ark vervolgt: "Dat dit hard nodig is, bleek uit de presentatie van Movisie. Wist je dat in Nederland een sollicitant zonder migratieachtergrond maar met een strafblad voor een geweldsincident een grotere kans heeft om uitgenodigd te worden voor gesprek dan een sollicitant zonder strafblad maar met migratieachtergrond? Helemaal schokkend als keer op keer bewezen is dat diverse teams beter presteren. Werk aan de winkel dus."

Verklaring Gelijke kansen

In haar brief aan de Tweede Kamer over de Ontwikkelagenda gelijke kansen benadrukt Van Gennip dat iedereen een gelijke kans op een baan en op een promotie verdient. “Tot mijn spijt heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel toezicht gelijke kansen bij werving en selectie verworpen. Desondanks blijf ik werken aan acties die bijdragen aan het bevorderen van kansengelijkheid op de arbeidsmarkt.” Een eerste stap is nu het ondertekenen van de verklaring Gelijke kansen door 60 organisaties en bedrijven. Minister Van Gennip: “Echt gelijke kansen bieden door bijvoorbeeld objectief te werven en selecteren vraagt serieuze inzet van werkgevers. Daarom is het een krachtig signaal dat een groep koplopers vandaag deze verklaring tekent. Zij vormen een inspiratiebron voor andere bedrijven en organisaties. Samen stellen we een nieuwe norm.”

Ontwikkelagenda Gelijke Kansen

Bedrijven en organisaties die de verklaring ondertekenen en aan de slag zijn of gaan om echt gelijke kansen te bieden, krijgen ondersteuning vanuit de Ontwikkelagenda Gelijke Kansen. Binnen deze Ontwikkelagenda werkt het ministerie van SZW nauw samen met werkgeversorganisaties, de Sociaal-Economische Raad (SER), HR-professionals en recruiters om ondersteuning op maat de bieden en ontwikkelen. De komende periode zal deze ontwikkelagenda verder uitgewerkt worden.

Lees meer: