Heb je het vermoeden dat jouw werknemers werkdruk ervaren? Dan is het gesprek openen met de medewerkers het allerbelangrijkste. Tijdens een werkoverleg of tijdens het jaargesprek hier ruimte voor maken, kan al zorgen voor meer openhartigheid bij werknemers.
Meedenken
Laat je medewerkers meedenken welke praktische oplossingen zouden kunnen helpen. Vaak weten zij zelf het beste welke oplossingen kunnen helpen om werkdruk te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen of materialen, of een andere indeling van taken.
Werkoverleg als hulpmiddel
Het werkoverleg kan dienen als een fijn hulpmiddel, als je erachter wil komen hoeveel werkdruk jouw medewerkers ervaren. Het is een ideale plek om belangrijke informatie uit te wisselen en medewerkers uit te vragen naar wat er op de werkvloer speelt. Door met elkaar in gesprek te gaan, houd je niet alleen de kwaliteit van het werk in de gaten, maar ook de gemoedstoestand van je medewerkers. Het is daarom goed om regelmatig een werkoverleg in te plannen. In de cao en de Arbocatalogus zijn afspraken gemaakt over terugkerende gesprekken tussen werknemers en werkgevers/leidinggevenden. Op de website van RAS kun je hulpmiddelen vinden voor het organiseren van een werkoverleg.
Jaargesprek als hulpmiddel
Het jaargesprek vindt structureel plaatst tussen de leidinggevende en alle werknemers, één op één. Tijdens zo’n gesprek kom je erachter hoe het gaat met die werknemer: hoe ervaart deze werknemer het werk? En de werkdruk? Bevallen de taken nog? Op deze manier kom je erachter of de werkzaamheden, fysiek en mentaal, nog uit te voeren zijn en wat de behoeftes zijn van deze medewerker. Is er bijvoorbeeld behoefte om door te groeien? Binnen het bedrijf, of binnen/buiten de branche? Toon interesse, wees open en inventariseer nuttige informatie. Op de website van RAS staat een gesprekskaart waar je richtlijnen uit kan halen voor een nuttig jaargesprek.
Werkdrukmeters
RAS heeft ook uitgebreide werkdrukmeters, waarvan je gebruik kunt maken om de werkdruk onder je medewerkers uit te vragen. Er zijn twee soorten werkdrukmeters:
- Uitgebreide Werkdrukmeter Schoonmaak: de uitgebreide werkdrukmeter biedt in één oogopslag inzicht in de hoogte van de ervaren werkdruk, de mogelijke oorzaken en de gevolgen. Dit instrument wordt ook ingezet bij grote aanbestedingen, zoals vastgelegd in de cao. Het bijbehorende rapport biedt concrete aanknopingspunten voor verbeteringen.
- Verkorte Werkdrukmeter Schoonmaak: wanneer je een globaal beeld wilt hebben van de werkdruk en de factoren die deze beïnvloeden, is de verkorte werkdrukmeter een geschikte keuze. Deze bestaat uit een basislijst die aangevuld kan worden met maximaal vier thema’s naar keuze.
Bron: RAS