Malafide uitzendbureaus nog steeds vrij spel

Malafide uitzendbureaus nog steeds vrij spel

Malafide uitzendbureaus wordt voorlopig geen strobreed in de weg gelegd. De strenge toelatingseisen die oud-minister Van Gennip de sector wil opleggen, gaan op zijn vroegst in 2026 in. Ook opdrachtgevers hoeven tot dan weinig tot niets te vrezen. Dat blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

Vakbonden, werkgeversorganisaties en uitzendbureaus die zich wel aan de regels houden, tonen zich ronduit gefrustreerd. Niet alleen vanwege de opgelopen vertraging, maar ook omdat de pakkans van 'uitzendcowboys' en de bedrijven die hen inschakelen nog steeds veel te klein is.

Grootschalige uitbuiting

Vier jaar geleden bleek uit een rapport dat er in ons land sprake is van grootschalige uitbuiting van arbeidsmigranten. Omdat opdrachtgevers voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, krijgen buitenlandse werknemers vaak minder dan het minimumloon betaald. Ook moeten ze soms honderden euro's per maand neertellen voor een bed, waarin ze vervolgens om toerbeurt mogen slapen.

Lees meer:

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

"Op maandag 9 september gaan alle schoonmakers van Nederland staken! Want het wordt hoog tijd dat de regering ervoor zorgt dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken", zo roept vakbond FNV op. En ook CNV sluit zich aan bij deze actie: "Vind je het belangrijk dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken? Kom dan op 9 september naar Schiphol. We voeren daar met elkaar actie voor een betere én blijvende regeling voor zwaar werk."

Tweede baan verbieden mag alleen met goede reden

Tweede baan verbieden mag alleen met goede reden

Je mag je werknemers niet zomaar verbieden een bijbaan te nemen. Daar moet je een goede reden voor hebben. Die reden hoef je niet vooraf te hebben vastgelegd, maar kun je ook op een later moment geven.