Bijna helft ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Bijna helft ondernemers bezorgd over zero-emissiezones

Wel 43 procent van de ondernemers maakt zich zorgen over de komst van zero-emissiezones. Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk. De nieuwe regelgeving is een grote uitdaging voor ondernemers die een hoop zorgen met zich meebrengt.

Vanaf 2025 mag er in veel steden niet meer met een dieselbestelwagen worden gereden. Door de komst van zero-emissiezones moeten veel ondernemers versneld overstappen naar elektrische bedrijfswagens. Bijna de helft van de ondernemers die de ANWB heeft gesproken, maakt zich daarover zorgen. “Als zzp’er hoef je maar één busje te vervangen,” aldus Patrick van Weert, productmanager bij ANWB Zakelijk, “Maar er zijn ondernemers die tientallen bedrijfswagens bij een distributiecentrum hebben staan. Voor hen ligt er een nóg grotere klus in het verschiet.”

Liever leasen

Niet veel ondernemers zijn enthousiast om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat 34 procent ervoor kiest om de elektrische wagen te leasen. Wel 27 procent verwacht de overstap naar elektrisch rijden te maken met eigen vermogen, terwijl 22 procent gedeeltelijk rekent op subsidies. Het personeel dat werkt met de bedrijfswagens, is ook sceptisch. “Elektrische busjes kunnen nog geen zware lading vervoeren,” vertelt van Weert. “Of dezelfde lange afstanden leggen als dieselbusjes.” Toch erkent hij ook dat het steeds beter wordt.

Langer zorgen

ANWB Zakelijk merkt al langer zorgen bij ondernemers. Tijdens de Bedrijfswagen e-Xperience, georganiseerd door ANWB Zakelijk en Ayvens, konden ondernemers advies inwinnen en proefritten maken in meer dan 30 elektrische bedrijfswagens. ANWB Zakelijk lanceert nu de tool De Opwegwijzer voor de Zaak, om ondernemers van nog meer advies en informatie te voorzien. De ondernemer krijgt hierin gepersonaliseerd advies over hun bestaande bedrijfswagen en de regels rondom het rijden in een milieuzone.

Lees meer:

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Er wordt jaarlijks per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de Verspillingsvrije Week (van 9 tot en met 15 september) een initiatief met als thema 'Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling'. Alle 12.500 medewerkers van deze organisaties ontvangen een setje van vier bakjes om hun restjes eten in te bewaren.

Kärchers nieuwe servicecenter helpt met verkleinen afvalberg

Kärchers nieuwe servicecenter helpt met verkleinen afvalberg

Om te kunnen blijven beantwoorden aan de toenemende wensen en eisen van de markt, heeft Kärcher eind vorig jaar een nieuw Europees servicecenter geopend. Het gloednieuwe complex in Ahorn blinkt uit in duurzaamheid en zet volop in op het verkleinen van de afvalberg. De realisatie van het servicecenter nam drie jaar in beslag, goed voor een investering van 26 miljoen euro.

CSU feliciteert winnaars Duurzame Dinsdag

CSU feliciteert winnaars Duurzame Dinsdag

Afgelopen dinsdag, de eerste dinsdag van september, was het Duurzame Dinsdag. CSU Cleaning Services, Tzorg en Zizo reikten als partner een van de duurzaamheidsprijzen van 10.000 euro uit aan een van de 225 initiatieven die het afgelopen jaar zijn ingediend.

SBTi valideert duurzaamheidsdoelstellingen Essity 

SBTi valideert duurzaamheidsdoelstellingen Essity

Hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity zet een nieuwe stap richting een duurzame toekomst: de doelstellingen om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren, zijn officieel gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi).