De horeca kende de sterkste daling in ziekteverzuim, van 4,7 procent naar 3,9 procent. Het ziekteverzuim in 2022 was het hoogste sinds het CBS in 1996 begon met meten. Ondanks de afname in 2023 bleef het verzuim hoog vergeleken met eerdere jaren, alleen in 1999-2002 en 2022 was het hoger. In de financiële dienstverlening en delfstoffenwinning steeg het verzuim licht in 2023, terwijl het in de informatie- en communicatiesector gelijk bleef.
Laagste verzuim bij kleine bedrijven
Kleine bedrijven, zoals die in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de schoonmaakbranche, hadden het laagste ziekteverzuim. Het verzuim daalde bij alle bedrijven met 0,2 procentpunt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het vorige jaar. Bedrijven met minder dan 10 werknemers hadden een verzuimpercentage van 2,6 procent. Middelgrote bedrijven zaten op 4,3 procent en bedrijven met 100 werknemers of meer hadden een verzuimpercentage van 5,5 procent.
Oorzaken van ziekteverzuim
Naast de gegevens van werkgevers verzamelt het CBS ook informatie van werknemers via de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO. In 2023 gaf iets meer dan de helft van de werknemers aan dat zij in het afgelopen jaar wel eens ziek thuis waren gebleven. De meest voorkomende reden was een virusinfectie zoals griep of verkoudheid, verantwoordelijk voor 55 procent van de ziekmeldingen. Psychische klachten zoals overspannenheid en burn-out werden ook vaak genoemd en waren de reden voor 8 procent van de verzuimgevallen.