Zorginspectie: verpleeghuizen moeten hygiëne verbeteren

Zorginspectie: verpleeghuizen moeten hygiëne verbeteren

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat verpleeghuizen de hygiëne moeten verbeteren. De schoonmaakregels moeten duidelijker, vinden ze, en er moet onder andere beter gecontroleerd worden dat desinfecterende middelen of mondkapjes nog wel binnen de houdbaarheidsdatum zijn.

Tien verpleeghuizen

In 10 verpleeghuizen heeft de IGJ inspecties uitgevoerd. Ze hebben dit voornamelijk gedaan op afdelingen voor ouderen met geestelijke problemen, zoals dementie. Er kwam vaak voor dat flesjes met ontsmettende alcohol over de datum waren en dat medewerkers gebruik maakten van verkeerde beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en schorten. Steriele producten en niet steriele producten lagen door elkaar heen. Ook zagen ze dat het schoonmaken van deze producten niet altijd goed gaat.

Verschil met coronatijd

In tijden van corona was er veel aandacht voor hygiëne, maar die hoeveelheid is afgezakt. Dat moet weer terugkomen, vindt de inspectie. “Dat er een nieuwe pandemische uitbraak komt, is zeker. De vraag is alleen wanneer." Uitbraken van bijvoorbeeld het norovirus of de griep zijn net zo gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid.

afgezakt. Dat moet weer terugkomen, vindt de inspectie. “Dat er een nieuwe pandemische uitbraak komt, is zeker. De vraag is alleen wanneer." Uitbraken van bijvoorbeeld het norovirus of de griep zijn net zo gevaarlijk voor mensen met een zwakke gezondheid.

Betere hygiëne verloskundigen

Verloskundigen werden in juli al aangesproken op betere hygiëne door de inspectie. Zij zagen daar dat praktijkruimtes te weinig werden schoongemaakt en apparaten waarmee inwendige echo’s werden uitgevoerd, werden na afloop niet altijd schoongemaakt. Ook werd de gehandicaptenzorg aangesproken door de inspectie, vorig jaar al. Daar droegen medewerkers ringen, armbandjes en horloges, terwijl dat niet mag. Ook werden handschoenen niet op de juiste manier gebruikt.

Lees ook: