Blog Ronald Bruins: Hoe gaat het met jouw schoonmaakbedrijf?  

Blog Ronald Bruins: Hoe gaat het met jouw schoonmaakbedrijf?  

Gaat het goed? Die vraag klinkt wellicht wat vreemd, zo voor de vuist weg. Maar in het laatste magazine vind je ons marktonderzoek over 2022. Daarin vragen we naar de omzet van schoonmaakbedrijven. Die blijkt goed op peil te zijn gebleven. Van de respondenten meldt 87,1 procent een stijging in de omzet in 2022 vergeleken met 2021. Omzet is alleen nog geen winst. Dat weet ik en dat weet jij als ondernemer ook. Marges zijn nodig om te kunnen investeren. Bijvoorbeeld in het machinepark of het scholen van werknemers. Uit het onderzoek blijkt ook dat schoonmaakondernemers positief gestemd zijn. Maar liefst 80 procent van de door ons ondervraagde schoonmaakondernemers verwacht dat de omzet verder toeneemt in 2023. Maar dat wil niet zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht is.

Wat gaat er na 1 juli gebeuren?

De vuiltjes aan de lucht zijn de toegenomen inflatie, hogere energieprijzen, de krapte op de arbeidsmarkt en de tussentijdse cao-loonsverhogingen van twaalf procent. En dan is het de vraag wat er na 1 juli 2024 gaat gebeuren. Immers, dan loopt de huidige cao in de schoonmaak af. Begin 2024 maken we ons dus op voor cao-onderhandelingen. Alhoewel de onderlinge verhoudingen tussen vakbonden CNV en FNV en werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland zijn verbeterd, kunnen we van vakbondszijde ongetwijfeld een flinke loonvraag verwachten. Daarnaast zorgt de krapte op de arbeidsmarkt ervoor dat 76,3 procent van de schoonmaakondernemingen opdrachten annuleert. Dat alles maakt dat het leven van een schoonmaakondernemer niet over rozen gaat. Maar je zou geen ondernemer heten als je geen kansen ziet voor de toekomst. Voor een ondernemer is het glas altijd halfvol. 

Volop kansen 

Kansen zijn er ook. Bijvoorbeeld in verbreding van de dienstverlening naar andere facilitaire velden, in digitale toepassingen of door het inzetten van schoonmaakrobots. Wie efficiënter werkt, plukt daar juist nu de voordelen van. Waardoor je toch opdrachten kunt aangaan die anders niet mogelijk zijn. Die efficiëntie bereik je niet door als een slavendrijver de zweep erop te leggen. Personeel opjagen heeft een averechts effect, zeker nu werknemers betekenisvol werk willen hebben. Die efficiëntie bereik je alleen door scholing waardoor medewerkers beter hun werk kunnen doen, door betere planning en door tools die werknemers met taken helpen. In dit licht is het hoopvol dat uit ons onderzoek blijkt dat schoonmaakmedewerkers gemiddeld meer werken. Van 10,6 uur in 2021 gingen ze naar 11,5 uur in 2022. Ook in volwaardige banen, al dan niet met andere facilitaire taken gecombineerd, ligt een deel van de oplossing. Door uren aaneen te rijgen en niet over diverse werkgevers te verdelen, krijg je specialisatie en effectiviteit.  

Kortom, hoe gaat het met jou als schoonmaakondernemer? Ik hoor het graag. Ik vermoed wel goed, alhoewel de omstandigheden beter mogen. Vat dat de gemoedstoestand goed samen?  

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in Nederland"

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): "Zorgen om verlies ondernemerschap in...

"Nederland let op uw zaak!" Die waarschuwing uitte voorzitter Jacco Vonhof tijdens het jaarcongres van MKB-Nederland in Zwolle. Door de overname van middenbedrijven door (buitenlandse) private equity partijen, de onvoldoende doorgroei van kleinere bedrijven én het zeer hoge aantal zzp'ers dat geen werkgever wil worden, vreest hij voor verlies van het ondernemerschap dat Nederland in alle opzichten juist zo hard nodig heeft. "Bedrijven die lokaal zijn geworteld en met grote betrokkenheid bij hun omgeving opereren, die de oplossingen en innovaties hebben voor de grote transities. Als we dat soort ondernemerschap in toenemende mate kwijtraken, is de impact groter dan alleen economisch. We zijn nu nog op tijd om deze trend te keren. Het kabinet heeft een aantal goede plannen, maar die moeten nog wel gerealiseerd worden."

Kamer in debat over veelbesproken vroegpensioen zware beroepen

Kamer in debat over veelbesproken vroegpensioen zware beroepen

De Tweede Kamer praat met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) over een vroegpensioenregeling voor mensen die een zwaar beroep uitoefenen. De tijdelijke regeling loopt eind volgend jaar af, en vakbonden voeren in verschillende sectoren, waaronder de schoonmaak, zeer zichtbare acties om de druk op te voeren om tot een nieuwe, structurele regeling te komen.

ICS en het Van Maerlant lyceum bundelen krachten

ICS en het Van Maerlant lyceum bundelen krachten

ICS en het Van Maerlant lyceum bundelen hun krachten en zetten zich samen in voor verduurzaming en vergroening van het lyceum.

Facilicom Group start samenwerking met KWF Kankerbestrijding

Facilicom start samenwerking met KWF Kankerbestrijding

Familiebedrijf Facilicom Group start een driejarige samenwerking met KWF Kankerbestrijding voor meer onderzoek naar kanker. De samenwerking is ontstaan vanuit een gedeelde missie van beide partijen om te werken aan een betere leefomgeving voor iedereen. Het partnerschap betreft onder andere het helpen van professionals bij een gezonde levensstijl als preventie van kanker.