Beleidsmakers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en organisaties van sociale partners kwamen bijeen in Brussel om deel te nemen aan een presentatie van het document. Hierin staan de punten die de sector van beleidsmakers verlangt om uit te voeren in de volgende EU-wetgeving. EFCI onderscheidt hierbij acht prioriteiten. Deze bestrijken verschillende beleidsdomeinen die volgens EFCI relevant zijn om te garanderen dat de sector kan blijven bijdragen aan de economische groei, de welvaart en het collectieve welzijn van Europa.
Voorstellen manifest
Belangrijke voorstellen in het manifest zijn onder andere de herziening van de regels voor openbare aanbestedingen en de oprichting van een speciale portefeuille binnen de Europese Commissie voor arbeidsintensieve diensten. Ook een evenwichtigere aanpak van de wetgeving om onnodige administratieve en regelgevende lasten te verminderen is een thema. En EFCI pleit verder voor meer erkenning van de bijdrage van de schoonmaaksector aan het toekomstige EU-beleid. Bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid en duurzaamheid.
Essentiële sector
"Met een jaarlijkse omzet van 120 miljard euro en meer dan vier miljoen werknemers die actief zijn in de sector, levert de schoonmaak een belangrijke bijdrage aan de economie van de EU," aldus EFCI-voorzitter Lorenzo Mattioli. Hij vervolgt: "Nadat we zo duidelijk hebben aangetoond wat we hebben gedaan om het Europese herstel te ondersteunen, is het nu tijd dat de diensten die we leveren niet langer als handelswaar worden beschouwd. En dat beleidsmakers op elk niveau - zowel in onze thuislanden als in Brussel - aandacht gaan besteden aan onze sector."