Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 1 juli 2024

Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 1 juli 2024

Ondernemers hebben vanaf 1 juli 2024 te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Zo gaat het minimumloon omhoog, moeten doppen vastzitten aan plastic drankflessen en hebben bestuurders van elektrische bedrijfswagens straks een vrachtwagenrijbewijs nodig.

We zetten de belangrijkste wijzigingen voor juli en oktober 2024 voor je op een rijtje.

Juli 2024

  • Minimumloon stijgt

Heb je personeel in dienst en betaal je het minimumloon? Vanaf 1 juli gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,1 procent. Op de website van Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag. De verhoging geldt ook voor mensen die een AOW- of WW-uitkering ontvangen. Een voorbeeld: het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur.

  • Vrachtwagenrijbewijs verplicht in elektrische bedrijfswagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen voor je bedrijf? En weegt deze meer dan 3.500 en maximaal 4.250 kilo? Dan heb je straks een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Op dit moment mag je een elektrische bestelauto van dat gewicht rijden met rijbewijs B. Dat is vanaf 1 juli 2024 verboden. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al.

  • Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Fabrikanten van dranken moeten er vanaf 3 juli voor zorgen dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel zorgt voor minder zwerfafval: de verpakking lever je in voor recycling. Omdat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht.

Oktober 2024

  • Minder incassokosten doorberekenen

Op 1 april 2024 ging de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in. Deze wet zorgt ervoor dat incassodienstverleners, bedrijven die ervoor zorgen dat mensen hun schulden betalen, zich houden aan strengere regels. Vanaf 1 oktober 2024 komt daar een regel bij: ze mogen minder grote geldbedragen in rekening brengen. Bij een rekening lager dan 266,67 euro mag een incassodienstverlener 40 euro rekenen aan incassokosten. Als dit iedere maand gebeurt, lopen de incassokosten in 6 maanden op tot 240 euro (6 x 40 euro). Zo kan een kleine schuld al snel groot worden. Straks mag een incassobureau bij maandelijkse rekeningen die lager zijn dan 266,67 euro de eerste maand 40 euro en de andere vijf maanden 20 euro rekenen. Dat betekent in zes maanden tijd maximaal 140 euro incassokosten.

Bron: kvk

Lees meer: