Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 1 juli 2024

Nieuwe wetten en regels voor ondernemers vanaf 1 juli 2024

Ondernemers hebben vanaf 1 juli 2024 te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Zo gaat het minimumloon omhoog, moeten doppen vastzitten aan plastic drankflessen en hebben bestuurders van elektrische bedrijfswagens straks een vrachtwagenrijbewijs nodig.

We zetten de belangrijkste wijzigingen voor juli en oktober 2024 voor je op een rijtje.

Juli 2024

  • Minimumloon stijgt

Heb je personeel in dienst en betaal je het minimumloon? Vanaf 1 juli gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,1 procent. Op de website van Rijksoverheid vind je de brutobedragen per maand, week of dag. De verhoging geldt ook voor mensen die een AOW- of WW-uitkering ontvangen. Een voorbeeld: het minimumloon voor fulltime werkenden vanaf 21 jaar stijgt van 13,27 euro naar 13,68 euro per uur.

  • Vrachtwagenrijbewijs verplicht in elektrische bedrijfswagens

Gebruik je een elektrische bestelwagen voor je bedrijf? En weegt deze meer dan 3.500 en maximaal 4.250 kilo? Dan heb je straks een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Op dit moment mag je een elektrische bestelauto van dat gewicht rijden met rijbewijs B. Dat is vanaf 1 juli 2024 verboden. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al.

  • Doppen moeten aan plastic drankflessen vastzitten

Fabrikanten van dranken moeten er vanaf 3 juli voor zorgen dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel zorgt voor minder zwerfafval: de verpakking lever je in voor recycling. Omdat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht.

Oktober 2024

  • Minder incassokosten doorberekenen

Op 1 april 2024 ging de nieuwe Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in. Deze wet zorgt ervoor dat incassodienstverleners, bedrijven die ervoor zorgen dat mensen hun schulden betalen, zich houden aan strengere regels. Vanaf 1 oktober 2024 komt daar een regel bij: ze mogen minder grote geldbedragen in rekening brengen. Bij een rekening lager dan 266,67 euro mag een incassodienstverlener 40 euro rekenen aan incassokosten. Als dit iedere maand gebeurt, lopen de incassokosten in 6 maanden op tot 240 euro (6 x 40 euro). Zo kan een kleine schuld al snel groot worden. Straks mag een incassobureau bij maandelijkse rekeningen die lager zijn dan 266,67 euro de eerste maand 40 euro en de andere vijf maanden 20 euro rekenen. Dat betekent in zes maanden tijd maximaal 140 euro incassokosten.

Bron: kvk

Lees meer:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.