Ruim 3 op de 10 bedrijven heeft toeleveringsproblemen

Ruim 3 op de 10 bedrijven heeft toeleveringsproblemen

In mei 2024 gaven ruim 3 op de 10 bedrijven aan problemen te hebben met de toelevering van grondstoffen, producten of diensten in de afgelopen twaalf maanden. Dit kan grote gevolgen hebben voor ondernemers. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers uit de Conjunctuurenquête Nederland.

De belangrijkste gevolgen van de problemen van de toelevering van grondstoffen zijn hogere grondstofkosten, duurdere producten en vertraging in de processen. Industriële bedrijven hebben relatief vaak belemmeringen bij de export.

Hogere kosten

Maandelijks wordt het onderzoek voor de conjunctuurenquête gehouden, in samenwerking met KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. In mei 2024 zijn extra vragen gesteld over de toelevering aan bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, detailhandel en diensten. De meest genoemde gevolgen van de problemen waren de hogere kosten voor grondstoffen en de vertraging in de processen. 16 procent van de bedrijven noemden deze twee gevolgen. Horecabedrijven ervaren de hogere kosten van grondstoffen het meeste, wel 30 procent. Een kwart van de bedrijven ervaart geen gevolgen van de problemen met toelevering.

Toelevering

Ruim 44 procent van de detailhandelaren ervaart problemen bij de toelevering van grondstoffen, producten of diensten. Ook 4 op de 10 vervoer- en opslagbedrijven ervaren problemen. Horecabedrijven hebben het minste last van de toelevering van grondstoffen. 63 procent van hen geeft aan op dat gebied nauwelijks of geen problemen te hebben.

Export

Bij de export van goederen of diensten ervaren industriële bedrijven vaak belemmeringen. Ruim 43 procent van deze bedrijven geeft aan soms problemen te hebben. De grootste belemmering? Handelsbarrières en regelgeving. Ook concurrentie op de buitenlandse markt wordt genoemd. Bijna 40 procent van de exportwaarde van goederen komt van de industrie. Hoewel industriële bedrijven vaak te maken hebben met exportbelemmeringen, waren zij in 2023 goed voor 39 procent van de totale exportwaarde van goederen. Slechts een klein deel van de Nederlandse bedrijven, namelijk een half procent, draagt hieraan bij. Een derde van de industriële export gaat naar onze buurlanden Duitsland en België. Andere belangrijke handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Zuid-Korea en Taiwan. Deze landen liggen verder van Nederland, waardoor er bijvoorbeeld meer kans is op verstoringen in de scheepvaartroutes. Ook gelden er andere regels voor handel met deze landen, wat als een belemmering kan worden gezien.

Bron: CBS

Lees meer: