Nog maar 15 procent van de werknemers is lid van een vakbond

Nog maar 15 procent van de werknemers is lid van een vakbond

Het aandeel werknemers dat lid is van een vakbond neemt steeds verder af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar was 15 procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar aangesloten bij een vakbond, in 2018 ging het nog om 18 procent.

Over het algemeen geldt: hoe ouder, hoe vaker lid van een vakbond. Dat gaat alleen niet op voor 65-plussers: die zijn minder vaak lid dan 55- tot 65-jarigen. Het vakbondslidmaatschap nam de afgelopen vijf jaar het sterkst af onder de oudere leeftijdsgroepen tot 65 jaar. Zo was van de 55- tot 65-jarige werknemers 25 procent lid in 2023, tegenover 31 procent in 2018. Ook onder jongere werknemers nam het aandeel vakbondsleden af, maar wel minder sterk in vergelijking met de oudere leeftijdsgenoten.

Verschillen

Mannen zijn vaker lid dan vrouwen, met 17 procent tegenover 14 procent. Ook zijn er aanzienlijke verschillen tussen grote en kleine bedrijven. Bij een bedrijf met tot vijf man personeel was 9 procent vakbondslid, bij grote bedrijven met duizend of meer personen was dit 20 procent. Verder waren mensen met een vast contract twee keer zo vaak lid van een vakbond als werknemers met een flexibel contract. Ook werknemers die onder een cao vallen, sloten zich een stuk vaker aan dan werknemers zonder cao.

Sectoren

Van de werknemers in het openbaar bestuur is iets meer dan een kwart (27 procent) aangesloten bij een vakbond, het hoogste percentage van alle sectoren. Ook in het onderwijs (26 procent) en in vervoer en opslag (24 procent) is het aandeel leden relatief hoog. Werknemers die werken in de informatie- en communicatiesector zijn relatief minder vaak aangesloten bij een vakbond. Ook onder accountants, belastingadviseurs, architecten en in de horeca blijft het aandeel vakbondsleden steken.

Totale aantal leden

Eens in de twee jaar publiceert het CBS over het totale aantal vakbondsleden. Dat neemt ook verder af, sinds de daling in 2012 werd ingezet. Eind maart 2023 waren er ruim 1,4 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond, een daling van 4 procent ten opzichte van 2021.

Lees meer: