Nieuwe pensioenregels: Wat je moet weten

Nieuwe pensioenregels: Wat je moet weten

Er komen nieuwe regels voor pensioenen die van invloed zijn op iedereen, inclusief deelnemers van het Pensioenfonds Schoonmaak. Deze regels gaan in op 1 januari 2026. Wat blijft hetzelfde en wat verandert? Dit moet jij weten voor jouw pensioen.

De overheid wil pensioenen duidelijker en persoonlijker maken, zodat je precies weet hoe je ervoor staat. Omdat Nederland de afgelopen jaren veel is veranderd, is het belangrijk dat je pensioen past bij de wereld van nu, maar ook kijkt naar de toekomst. Tussen nu en 2028 gaan alle pensioenfondsen veranderen. Wat veranderd er voor jou?

Wat blijft hetzelfde?

De manier waarop jouw potje groeit, veranderd niet. Jij en jouw werkgever blijven gezamenlijk geld inleggen voor je pensioen.

Daarnaast blijf je recht houden op AOW (Algemene Ouderdomswet) van de overheid. Mocht je arbeidsongeschikt raken, dan blijf je ook pensioen opbouwen.

Pensioen ontvangen doe je levenslang, dat blijft hetzelfde. Bij overlijden blijft je partner en/of familie verzekerd.

Wat verandert?

Momenteel zijn er vaste afspraken over hoeveel pensioen je ontvangt na pensionering. In de toekomst verandert dit en staat het bedrag niet meer vast. Als het goed gaat met de economie, kan je pensioen omhoog gaan. Maar, dit kan ook omlaag gaan, wanneer het slecht gaat met de economie.

Het Pensioenfonds Schoonmaak zet zich in om je pensioen te beschermen tegen economische tegenvallers, zodat je pensioen zo stabiel mogelijk blijft. Er wordt verwacht dat iedereen er uiteindelijk op vooruit gaat.

Beter inzicht

Het geld dat jij en je werkgever inleggen, wordt voortaan verzameld in een persoonlijke pensioenpot. Hieruit wordt elke maand het pensioen betaald. Het inzicht in deze pot wordt verbeterd: je kan inzien hoeveel geld er in de pensioenpot zit, hoe het bedrag meebeweegt met de economie en hoeveel pensioen je naar verwachting zult ontvangen.

Eerder opbouwen

Vanaf 1 januari 2024 bouwen alle 18-jarigen al pensioen op, terwijl dat voorheen 21 jaar was. Dit betekent dat je eerder kunt beginnen met sparen voor je pensioen, waardoor je langer de tijd hebt om de pensioenpot te vullen.

Stabiel en betrouwbaar

De nieuwe pensioenregels bieden meer transparantie en flexibiliteit, terwijl de basis van het pensioen hetzelfde blijven. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen zodat je goed voorbereid bent op de toekomst. Het Pensioenfonds Schoonmaak werkt eraan om uw pensioen zo stabiel en betrouwbaar mogelijk te houden, ongeacht economische schommelingen.

Bron: Pensioenfonds Schoonmaak

Lees meer: