Update coronavirus: besmettingsgraad omlaag, 'grap' over desinfecteren coronawijk en bier-handgel

Update coronavirus: besmettingsgraad omlaag, 'grap' over desinfecteren coronawijk en bier-handgel

Service Management publiceert vrijwel dagelijks een update van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus voor de schoonmaakbranche. Dit keer hebben we onder meer aandacht voor de besmettingsgraad van het coronavirus, een slechte 1-april-grap over het desinfecteren van een coronawijk en desinfecterende handgel gemaakt van restafval van bier. Volg Service Management op LinkedIn:

Bron foto: OLVG op Twitter

Brancheorganisatie OSB start in samenwerking met RAS een mobiliteitscentrum om ondernemers in de schoonmaakbranche hulp te bieden tijdens deze coronacrisis. Voorzitter Piet Adema van OSB : “Het streven is om deze week van start te gaan. Ons Mobiliteitscentrum Schoonmaak biedt schoonmaakondernemers de kans om personeel aan elkaar beschikbaar te stellen. In deze tijden van coronacrisis heeft de ene ondernemer tijdelijke behoefte aan meer ervaren collega’s, terwijl de ander minder werk heeft voor zijn medewerkers. Met ons Mobiliteitscentrum Schoonmaak matchen we deze vraag-en-aanbod op regionaal niveau.”

Corona-patiënten besmetten gemiddeld minder dan één ander persoon met virus

Waar Nederlanders met het virus onder de leden aanvankelijk gemiddeld meer dan twee anderen besmetten, ligt dat aantal sinds omstreeks 16 maart op minder dan één, schatten de deskundigen die het kabinet adviseren. Als iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen, moet de virusuitbraak daarom op de lange duur uitdoven, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

De belangrijkste rekenaar van het RIVM, Jacco Wallinga, gaat al langer uit van een lagere besmettingsgraad. Maar dat betekent voorlopig nog niet dat de druk op bijvoorbeeld de intensive care afneemt, waarschuwt hij. De schattingen zijn nog wel erg onzeker, beklemtoont Van Dissel woensdag in de Tweede Kamer. Er komen ook nog steeds nieuwe patiënten bij, ook al zijn het er minder. Daarom kunnen de maatregelen die het virus een halt toe moeten roepen nog een hele poos niet worden versoepeld, zegt hij.

Tienduizenden ondernemers hebben zich gemeld bij noodloket

Enkele tienduizenden ondernemers hebben zich sinds afgelopen vrijdag al gemeld bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Via het noodloket kunnen ondernemers een eenmalige vergoeding krijgen van 4000 euro om de ergste financiële nood te verlichten. Het gaat om bedrijven die in de strijd tegen het nieuwe coronavirus de deuren hebben moeten sluiten. Het kabinet heeft voor de regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is.

OLVG-ziekenhuis op twitter:

Mogen we ook een groot applaus voor onze schoonmakers? Naast hun ‘gewone’ schoonmaakwerk, zetten zij zich ook 24/7 keihard in om onze IC’s en corona-afdelingen te desinfecteren. Zij maken het mogelijk dat wij veilige zorg kunnen blijven bieden in deze zware tijd. ❤️👏🏼 pic.twitter.com/P6ya4bOFBX

— OLVG (@olvg) March 31, 2020

BEDANKT Sedar, Davut, Ali, Yuksel, Fariel en al onze andere helden @olvg! Fantastisch hoe jullie zorgen voor een schone en veilige omgeving voor medewerkers en cliënten. Samen sterk! #schoonmaak#zorg#vitaalberoep#zorgvoorelkaar#COVID19pic.twitter.com/oWMtSDeRFw

— Westerveld (@RandstadSchoon) April 1, 2020

Compensatieregeling transitievergoeding onveranderd

De coronacrisis heeft geen invloed op de aanvraag compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Aanvragen is nog steeds mogelijk, sinds 1 april 2020. De aanvraagtermijn is ruim en wordt niet verlengd. Wel heeft het UWV aangegeven dat zij er alles aan doen om de aanvragen zo snel mogelijk te beoordelen. Voor de aanvraag compensatie transitievergoeding is er geen spoedprocedure. Aanvragen kunnen niet met voorrang worden beoordeeld, ook niet bij bijvoorbeeld financiële problemen door de coronacrisis. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kan mogelijk helpen bij financiële problemen.


LEESTIP: Corona-noodmaatregel (NOW): overheid betaalt tot 90 procent loonkosten bij omzetverlies


Resultaten Facility en workplace experience onderzoek tijdens webinar bekendgemaakt

Een primeur voor Twynstra Gudde en FMN: zij presenteerden woensdagmiddag 1 april 2020 de resultaten van hun Facility & Workplace Experience onderzoek tijdens een webinar. De geplande ‘live’ presentatie van het onderzoek werd geannuleerd vanwege het coronavirus. Zo’n 200 geïnteresseerde facility professionals keken live vanuit hun (thuis)werkplek mee naar de studio in Zoetermeer. In totaal hebben 238 mensen van zes organisaties meegewerkt aan het onderzoek, waaronder schoonmaakbedrijf CSU. Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op de website van FMN en TwynstraGudde.

Belangrijkste les uit het webinar voor facility managers? Om te zorgen dat de werkplek volledig aansluit op de wensen en behoeften van jouw werknemers, moet je precies weten wáár die behoefte dan precies ligt. Focus op de customer experience, of workplace experience: wie zijn mijn werknemers? Wat zijn hun drijfveren? Welke waarden vinden zij belangrijk? Waar liggen hun behoeften? Voor elke organisatie zullen de uitkomsten verschillen: ieder bedrijf is immers anders.

Workplace experience in het kort:

  • Drie pilaren van het onderzoek: drijfveren, waarden en behoeften
  • De werkplek moet volgens werknemers vooral goed doen waar het voor bedoeld is (doelmatigheid)
  • Interactie en contact met werknemers en klanten is één van de belangrijkste aspecten van de werkplek
  • Werknemers willen zich ook goed kunnen concentreren op de werkplek en hebben behoefte aan privacy
  • Facility managers moeten extra aandacht schenken aan het voorkomen van overprikkeling van werknemers
  • Er zijn twee belangrijke lange-termijn trends: de war-on-talent en het stijgende aantal burn-outs
  • Belangrijk: wat drijft mensen? wat zijn hun gevoelens? waarom maken ze de keuzes die ze maken?

Algemeen directeur Herman Busch van Hago Zorg stuurt persoonlijke boodschap

Coronamaand maart dramatisch voor financiële positie pensioenfondsen

De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verder verslechterd. De maand pakte dramatisch uit voor de fondsen, constateert advies- en onderzoeksbureau Aon. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85 procent zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn. Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar.

Ook voor de schoonmaakpensioen geldt dit. BPF Schoonmaak, het fonds dat de schoonmaakpensioenen regelt en beheert, liet halverwege maart al weten dat het coronavirus negatieve gevolgen heeft: “De dekkingsgraad van BPF Schoonmaak daalt door het coronavirus. We hebben minder geld door de daling van de aandelenbeurs. Uw pensioen beleggen wij voor een deel in aandelen. De aandelen van bedrijven dalen door de corona uitbraak. En daarom daalt de dekkingsgraad. De daling van de dekkingsgraad is een probleem. Zeker als de dekkingsgraad tot eind dit jaar zo laag blijft. Dan moeten wij uw pensioen verlagen. Als dit zo is, dan vertellen wij u dat meteen.”

Rechtbanken bedanken schoonmakers

De rechtbanken in Breda en Middelburg hebben onlangs hun schoonmakers in het zonnetje gezet door ze een bloemetje met een kaartje te geven. Daar schrijft Nu.nl over.  In de afgelopen weken werden verschillende beroepsgroepen bedankt voor hun inzet. “En ook de schoonmaak is zo’n beroepsgroep die een hart onder de riem verdient”, stelt de rechtbank van Breda. “Onze schoonmakers zijn van essentieel belang om onze medewerkers veilig hun werk te laten doen”, laat de rechtbank weten. Daarom kregen alle schoonmakers een bosje bloemen met een bedankkaartje.

Housekeeper Lonneke van EW Facility Services vlogt over werken in de frontlinie

Bier-handgel voor ziekenhuizen

AB Inbev doneerde woensdag 1 april een eerste partij van 5000 flessen desinfecterende handgel aan ziekenhuizen en zorginstellingen, meldt het bedrijf. Het bierbrouwconcern achter de merken Hertog Jan, Leffe, Hoegaarden en Jupiler maakt de handgel van restalcohol die overblijft na de productie van alcoholvrij bier.

Ab InBev doneert in heel Europa partijen zelfgemaakte handgel. Vorige week begon de brouwer met het wegschenken van 26.000 flessen handgel en 50.000 liter ontsmettingsmiddel.

Ziekenhuizen en zorginstellingen met een tekort aan die producten kunnen zich melden bij AB InBev. De eerste partij wordt gedistribueerd aan ziekenhuizen en een zorginstelling in het zuidwesten van het land. Voor de volgende partij die naar verwachting komende week wordt geleverd, hebben zich al partijen uit de ambulancezorg, gehandicaptenzorg en enkele ziekenhuizen gemeld, aldus een woordvoerder.

Nog steeds te weinig mondkapjes en desinfecterende middelen

Er zijn in de zorg nog steeds te weinig beschermende middelen zoals mondkapjes en spatbrillen. Ook is er een tekort aan desinfecterende middelen. De materialen die er wel zijn, deugen bovendien vaak niet, waardoor de veiligheid van de zorgverleners onnodig in het geding komt. Dat stelt NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Omdat mondkapjes soms ontbreken, zoeken verpleegkundigen soms naar alternatieven die niet veilig zijn. “Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol. Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter”, stelt NU’91.

Voorzitter Stella Salden van NU’91 vindt de uitkomsten zorgelijk. “Veel zorgprofessionals maken zich zorgen om hun eigen veiligheid, maar ook om die van hun patiënten en hun gezin. Zodra zij deze angsten uitspreken naar hun werkgevers, worden ze hierin niet altijd serieus genomen.”


LEESTIP: Wat doe je als schoonmaakondernemer met angst voor het coronavirus?


Paniek in Sittard-Geleen na slechte 1 april grap over desinfecteren coronawijk

De gemeente Sittard-Geleen schrok zich gisteren, op 1 april, wezenloos toen het lucht kreeg van een brief die bij bewoners in de wijk Baandert in de bus was gedaan. Dat meldt De Telegraaf. In de brief, voorzien van het logo van de Rijksoverheid, viel te lezen dat het coronavirus geconstateerd is in de wijk. “Ook wij van de gemeente Sittard/Geleen nemen hiervoor maatregelingen”, stond in de brief. De gemeente zou alle straten van de wijk gaan schoonmaken en desinfecteren. En daarom moesten de bewoners onmiddellijk hun straat én voortuin vrijmaken en zelfs de auto weghalen. De gemeente benadrukt echter in een reactie met klem dat het bericht nep is. Het zou gaan om een slechte 1 april grap.


LEESTIP: Wat hebben schoonmaken, desinfecteren en het coronavirus met elkaar te maken?


CBS gaat wekelijks berichten over faillissementen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt vanaf donderdagmiddag wekelijks naar buiten hoeveel faillissementen er zijn uitgesproken. De onderzoekers hopen zo inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het bedrijfsleven.

Normaal gesproken brengen de onderzoekers deze cijfers maandelijks naar buiten. “Maar het is nu niet normaal gesproken”, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Donderdagmiddag om 12.00 uur komen de cijfers naar buiten over de periode tot en met de laatste week van maart. Van Mulligen verwacht op dit moment nog niet dat de coronacrisis door zal werken op het aantal faillissementen. “Voordat een rechter een faillissement heeft uitgesproken, zijn we wel even verder.” De econoom ziet de cijfers eerder als een nulmeting, een schets van hoe de situatie was voor de coronacrisis.

Het Centraal Planbureau sprak eerder al de verwachting uit dat een economische terugval en een oplopende werkloosheid onvermijdelijk zijn, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven. De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie.

Website voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven

Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is de stroom informatie over het coronavirus vaak moeilijk te begrijpen. De Stichting Lezen en Schrijven heeft daarom voor hen alle informatie op een speciale website gezet. Veel informatie is verwerkt in animatiefilmpjes, bijvoorbeeld een uitleg over de afstand van anderhalve meter die we moeten aanhouden. Ook zijn er winkelposters met een uitleg in begrijpelijke taal en is er een woordenlijst waarin veel voorkomende termen worden uitgelegd. Alle informatie mag worden gekopieerd en gedeeld. “Het voorkomen en verminderen van het coronavirus lukt alleen als íedereen de informatie en de te nemen maatregelen begrijpt”, zegt directeur Geke van Velzen van Lezen en Schrijven. In Nederland zijn er 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus