1.Wat is het belang van goed ventileren?
Op de website van RIVM staat: “Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn.”
Druppeltjes zweven lang genoeg
Druppeltjes van tien of twintig micrometer – bij regulier ademen en bijvoorbeeld praten is dat het gebied waar je het over hebt – zweven lang genoeg om afstanden van enkele meters te kunnen overbruggen, stelt dr. ir. Marcel Loomans (TU Eindhoven) in gesprek met zustermagazine Facto.
Ventilatie is altijd een goed idee
"Het is moeilijk aan te tonen welk deel van de besmettingen nu precies plaatsvindt via de lucht. Maar ook al zou dat een beperkt percentage zijn, dan nog is ventilatie een goed idee. Bovendien weten we van andere ziektes, zoals mazelen, influenza en tuberculose, dat ze via de lucht worden verspreid."
Het moet gewoon worden dat je niet naar kantoor komt als je ziekteverschijnselen hebt.
Prof. dr. ir. Atze Boerstra (TU Delft) roept kantooreigenaren op naar hun veiligheidspakket te kijken. “Hoe ga je het kantoor beveiligen tegen besmettingen? Niet alleen voor wat betreft het coronavirus, maar ook voor toekomstige uitbraken. Allereerst moet het gewoon worden dat je niet naar kantoor komt als je ziekteverschijnselen hebt. Daar moeten we met z’n allen strenger op worden.”
2.Gebruik het Wells-Riley-model
Hij wijst vervolgens naar het Wells-Riley-model. “Dat wordt al jaren gebruikt wanneer het gaat om het inschatten van het infectierisico in gebouwen gerelateerd aan infectieziekten die via de lucht overgedragen worden. Dat model vertelt je wat de knoppen zijn waar je aan kunt draaien.
"Onder meer de bronsterkte of het aantal virussen dat door een eventueel aanwezige persoon wordt verspreid, is van belang. Maar denk ook aan stemgebruik. In een vergadering waarbij je praat is de druppelproductie tien keer zo groot dan wanneer je stil zit te werken. Als je schreeuwt of zingt gaat het naar een factor honderd.”
Korte vergaderingen met afstand houden, weinig praten en veel ventilatie zijn goed.
3.Maak er een korte vergadering van
Ook de duur van de blootstelling aan het virus telt mee, zegt Boerstra. “Het maakt veel verschil wat betreft blootstelling of je bijvoorbeeld vijftien minuten of twee uur samen met een besmette persoon dezelfde ruimtelucht deelt. Je zou dus kunnen zeggen dat korte vergaderingen met afstand houden, weinig praten en veel ventilatie goed zijn.”
4.Zet periodiek een raam open
Boerstra: “Goede ventilatie in gebouwen betekent dat de mechanische ventilatie in orde moet zijn. Maar ook met het periodiek open zetten van ramen kan ruimtelucht met virusdeeltjes verdund worden. Dat verkleint weer de kans op besmetting. Maar je kunt die verdunning natuurlijk ook bereiken door in een grotere ruimte te gaan zitten met elkaar, denk aan overleg in het restaurant in plaats van in een kleine spreekkamer.”
5.Gebruik een CO2-meter
Boerstra en Loomans zijn het er over eens dat het zinvol kan zijn om in elke ruimte, die regelmatig lang door meerdere mensen wordt gebruikt, een CO2-meter te installeren. Zelf nemen ze standaard een CO2-meter mee voor onderweg.
Als zo’n meter een CO2-waarde van 800 tot 1200 parts per million aangeeft is oplettendheid vereist. De luchtkwaliteit is nog net voldoende, maar extra ventilatie is gewenst. Daarboven is de kritische grenswaarde.
Boerstra: “Als mijn meter dat niveau bereikt, verlaat ik die ruimte.” Of er moet een raam open worden gezet voor extra ventilatie, constateert Loomans er achteraan.
De twee deskundigen komen op de website van Facto tot meer tips over ventilatie.