"Coronatoegangsbewijs op de werkvloer leidt tot discussie en polarisatie"

"Coronatoegangsbewijs op de werkvloer leidt tot discussie en polarisatie"

Het coronavirus waart als nooit te voren rond in Nederland. Om het aantal besmettingen naar beneden te brengen, lijken nieuwe maatregelen zich aan te dienen. In een online meeting werden de leden van Schoonmakend Nederland woensdagmorgen bijgepraat over wat het mogelijk voor hen gaat betekenen.

“De cijfers exploderen”, constateerde Rob Rommelse, directeur van Schoonmakend Nederland, bij aanvang van de bijpraatsessie. “Er wordt gezocht naar manieren om de cijfers onder controle te krijgen, maar hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Het is wel een feit dat er echt wat gaande is in Den Haag.”

Bredere inzet coronatoegangsbewijs

Sinds woensdag 24 november is anderhalve meter afstand weer de regel voor iedereen van achttien jaar of ouder, waar dit de voorgaande weken nog een dringend advies was. Dit is geldt niet voor plaatsen waar een toegangsbewijs nodig is of in situaties waar afstand houden niet goed kan en het dragen van een mondkapje verplicht is. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer.

Daarnaast stelt het demissionaire kabinet voor om het coronatoegangsbewijs breder en strikter in te zetten. Het bewijs moet nu al worden getoond in onder andere de horeca. Het kabinet wil dit ook inzetten voor niet-esssentiële winkels, zoals kledingwinkels, en niet-essentiële dienstverlening, zoals pretparken, nagelsalons, en niet-essentiële cursussen en -trainingen en bepaalde contactberoepen.

2G niet voor op de werkvloer

De inzet van 3G naar 2G is omstreden, weet Rommelse. Met 2G vervalt de mogelijkheid om een coronatoegangsbewijs te krijgen door middel van een negatieve testuitslag. Alleen gevaccineerde of recent genezen mensen mogen dan nog bijvoorbeeld de horeca bezoeken.

“2G is bedoeld voor ruimten waar mensen dicht op elkaar staan, waar geen placering mogelijk is”, vult Piet Adema, voorzitter Schoonmakend Nederland, aan. “Het gaat zeker niet gelden voor toegang tot de werkvloer en deelname aan onderwijs. Er is nog niet voldoende draagvlak om dat in te voeren.”

Het spannendste issue

De mogelijke inzet van het coronatoegangsbewijs voor toegang tot de werkplek is een heet hangijzer voor Schoonmakend Nederland. Rommelse: “Het is voor ons het spannendste issue wat er nu speelt. Een stap die serieus impact gaat hebben op onze leden, medewerkers én de maatschappij.”

Een eerste stap in de inzet van het coronatoegangsbewijs voor de toegang tot de werkplek is voor werknemers in sectoren waar het bewijs ook wordt gevraagd aan bezoekers. Zoals in de horeca en musea. Een tweede stap is dat het coronatoegangsbewijs ook gaat gelden voor werknemers op werkplekken waar het risico op besmettingen hoog is. Welke werkplekken dat zijn moet via een ministeriële regeling duidelijk worden.

Invoering coronatoegangsbewijs op werkvloer heeft groot effect op het aantal besschikbare schoonmakers.

Discussie en polarisatie

Rommelse: “Het komt erop neer dat je je werknemers aan de voordeur gaat vragen om het bewijs te laten zien. Dit kan mijn inziens leiden tot discussies en polarisaties. En je moet je werknemers mogelijk verbieden om de werkvloer te betreden. Dat roept arbeidsrechtelijke vragen op en heeft natuurlijk een groot effect op het aantal beschikbare schoonmakers die juist nu nodig zijn om een veilige en gezonde werkplek te bieden.”

Schoonmakend Nederland is tegen de invoering van het coronatoegangsbewijs op de werkplek en is druk aan het lobbyen in Den Haag om dit dan ook te voorkomen. De brancheorganisatie stuurde eerder al een brandbrief naar de Kamercommissies. In de brief bepleit Schoonmakend Nederland dat moet worden afgezien van de uitbreiding of invoering van 2G op het werk of dat er een uitzondering komt voor cruciale beroepen als de schoonmaak.

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Schrikbarend veel arbeidsmigranten hebben mentale problemen

Laagbetaalde arbeidsmigranten kampen veel vaker dan Nederlandse werkenden met mentale klachten. Dat komt naar voren uit een enquête die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten houden onder enkele duizenden mensen, voor het merendeel afkomstig uit Oost-Europese EU-lidstaten. Verantwoordelijk minister Eddy van Hijum noemt de aantallen "schrikbarend hoog".

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Buswassers Noord-Nederland in onzekerheid over baan

Ruim veertig buswassers in Friesland, Groningen en Drenthe dreigen de dupe te worden van een nieuwe aanbesteding van het schoonmaakwerk voor de bussen van Qbuzz. De schoonmakers weten niet zeker of ze na 15 december nog werk hebben, zo laat vakbond CNV weten. Zij willen dat Qbuzz en het nieuwe schoonmaakbedrijf HSU zich aan de Schoonmaakcode houden en de garantie geven dat de huidige schoonmakers hun baan behouden.

ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders

ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgetreden tegen twee onlineaanbieders van schuldhulp. Volgens de toezichthouder maakten de websites Schuldhulpverlening-Nederland.nl en schuldsanering.help niet duidelijk genoeg dat zij een betaalde dienst aanboden, waardoor consumenten konden denken dat het een gratis dienst van de gemeente was.

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning Connect

Binnenkort weer netwerken bij nieuwe editie Captains of Cleaning...

Op 27 november 2024 is het zover: de vierde editie van Captains of Cleaning Connect. Voor de vierde keer op rij komen alle Captains of Cleaning live samen in één arena. Een mooie netwerkgelegenheid voor beslissers uit de schoonmaakbranche en facility management.