Dat blijkt volgens CNV uit een overleg van afgelopen maandag waarbij de vakbonden om tafel zaten met werkgevers uit de branche. Onderhandelaar van CNV Vakmensen Jan Kamperbeek bepleit dat veel schoonmakers last hebben van de hoge inflatie en door de hoge energieprijzen en dure boodschappen in de geldproblemen zitten of kunnen komen. Toen de schoonmaak-cao eind vorig jaar werd afgesloten, waren deze problemen nog niet op de radar. Daarom is het logisch dat nu alle prijzen stijgen, de lonen meestijgen, aldus Kamperbeek.
Bal ligt bij overheid
Dat was dan ook het onderwerp van het overleg met de werkgevers. Kampherbeek: "Zij blijken er niet onverdeeld hetzelfde in te staan. Zij betogen namelijk dat ook zij last hebben van alle gestegen kosten en ze een extra loonsverhoging niet kunnen doorberekenen aan hun opdrachtgevers. Zij zien wel dat de situatie voor veel schoonmaakmedewerkers niet gemakkelijk is, maar zij kunnen daar op het moment weinig aan doen. De werkgevers die om tafel zaten richten hun blik op de overheid om maatregelen te treffen."
Werkgevers moeten meer doen
CNV Vakmensen reageerde op het overleg in een persbericht. Daarin zeggen ze dat het niet goed is alleen op de overheid te rekenen. Kampherbeek: "Ook werkgevers moeten meer doen. Vandaar dat zij nog steeds achter een aanvullende cao-afspraak staan. Dit hebben ze de werkgevers ook vertelt. Een compromis zou volgens CNV zijn om te kijken of er per object iets extra’s kan worden afgesproken, al heeft dat niet de voorkeur. Dat vraagt wel dat medewerkers van een object daar zelf actief op inzetten."