Nieuwe loontabellen schoonmaak 2023-2024

Nieuwe loontabellen schoonmaak 2023-2024

Er zijn weer nieuwe loontabellen voor de schoonmaak bekend. Deze nieuwe tabellen zijn opgesteld na aanvullende afspraken die branchevereniging Schoonmakend Nederland met de vakbonden heeft gemaakt in mei.

De nieuwe afspraken zijn goedgekeurd en worden daarmee toegevoegd aan de lopende cao. Daardoor wijzigt er een aantal loonafspraken. De partijen zijn onder andere overeengekomen dat de loonsverhoging die gepland stond in april 2024 komt te vervallen. Daarvoor komen andere loonsverhogingen in de plaats.

Aanpassing loongebouw

De nieuwe afspraken zijn na te lezen in de Nota van Wijziging en het huidige cao-boekje, waarin alle afspraken staan, is vervangen. Dat nieuwe boekje is beschikbaar via de RAS. In de nieuwe afspraken zijn niet alleen nieuwe momenten voor de verhoging van het basisuurloon opgesteld. Ook het loongebouw wijzigt. Op dit moment bestaat het loongebouw uit zes loongroepen, waarbinnen alle schalen een beginsalaris (trede 0) plus vier treden kennen. Vanaf 1 januari 2024 zal trede 0 komen te vervallen. Werknemers die eind dit jaar in die trede zitten, stromen door naar trede 1 en kunnen verder doorgroeien vanaf januari 2025. Nieuwe werknemers vanaf 1 januari 2024 krijgen automatisch plaats in trede 1.

Verhoging basisuurloon

Wat betreft de verhoging van het basisuurloon, komt de geplande verhoging van 1,5 procent per april 2024 dus te vervallen. In plaats daarvan zijn er drie momenten afgesproken waarop de lonen worden verhoogd:

  • 3,5 procent per 1 november 2023
  • 3 procent per 1 januari
  • 5,5 procent per 30 juni 2024

Bekijk hieronder de nieuwe loontabellen