UWV mag voorschot op uitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

UWV mag voorschot op uitkering niet verhalen op schoonmaakbedrijf

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) mag voorschotten op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen voor zieke medewerkers niet verhalen op een schoonmaakbedrijf dat eigenrisicodrager is. De Centrale Raad van Beroep oordeelde dit afgelopen week, naar aanleiding van een zaak die speelde voor de aanpassing Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) op 1 januari 2022.

In de zaak waar het om draaide, is het schoonmaakbedrijf een zogenaamde eigenrisicodrager voor de WIA, zo is te lezen op de site van de Rechtspraak. Dit betekent dat bij ziekte van een werknemer het bedrijf zelf de arbeidsongeschiktheidsuitkering, ofwel WIA-uitkering, betaalt. Het aanvragen van een uitkering gaat wel via het UWV. Het UWV beoordeelt het recht op uitkering, betaalt de WIA-uitkering aan de werknemer en brengt vervolgens maandelijks de kosten in rekening bij de werkgever.

WIA-keuring

Zestien (ex-)werknemers van het schoonmaakbedrijf vroegen, nadat zij twee jaar arbeidsongeschikt waren geweest, een WIA-uitkering aan bij het UWV. Het UWV kon door een tekort aan verzekeringsartsen niet op tijd vaststellen of de werknemers recht hadden op een WIA-uitkering en keerde daarom alvast voorschotten aan de werknemers uit. Deze voorschotten werden in rekening gebracht bij het schoonmaakbedrijf, omdat die volgens het UWV tot het eigen risico van het bedrijf behoorden. Het schoonmaakbedrijf was het hier niet mee eens en tekende bezwaar aan.

Eigenrisicodrager en WIA

De CRvB stelde het schoonmaakbedrijf in het gelijk. Uit de WIA, zoals die luidde tot 1 januari 2022, blijkt niet dat voorschotten op een WIA-uitkering vallen onder het eigen risico van de eigenrisicodrager. Op 1 januari 2022 is in de WIA een bepaling opgenomen die gaat over het in rekening brengen van voorschotten bij eigenrisicodragers. Deze uitspraak is dus alleen relevant voor zaken die spelen voor 1 januari 2022.

Van links naar rechts: Judith Duveen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf, Edu Peek, algemeen directeur ISS Facility Services, Gemmie Hermens, People & Culture director ISS Facility Services en Brigitte Janssen, manager  Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten

Landelijke samenwerking creëert 125 extra banen per jaar voor mensen...

ISS Facility Services, UWV Werkbedrijf en het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten hebben een landelijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de ambitie om jaarlijks samen 125 extra banen te creëren voor mensen die wat extra hulp nodig hebben om (weer) aan het werk te komen.

Werkgevers zetten vanwege krapte vooral in op behoud personeel

Werkgevers zetten vanwege krapte vooral in op behoud personeel

60 procent van de werkgevers heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt. Deze werkgevers zetten vooral in op behoud van personeel (76 procent). Ook gaan ze vaak anders werven (69 procent) en nemen ze eerder kandidaten aan die nog opgeleid moeten worden (68 procent). Dit blijkt uit een onderzoek van UWV waar ruim 4000 werkgevers aan meewerkten.

Foutje van schoonmaker: piep weg, wetenschappelijk onderzoek ook

Foutje van schoonmaker: piep weg, wetenschappelijk onderzoek ook

Met een simpele handbeweging heeft een nietsvermoedende schoonmaker uit de staat New York onverhoopt een groot probleem veroorzaakt. Hij schakelde een koude vriezer in een laboratorium uit, waardoor tientallen jaren wetenschappelijk werk verloren ging. De universiteit eist nu één miljoen dollar schadevergoeding.

Werkvergunning nog niet aan de orde voor vluchtelingen Oekraïne

Werkvergunning nog niet aan de orde voor vluchtelingen Oekraïne

De Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor vluchtelingen uit Oekraïne is met een jaar verlengd tot 4 maart 2024. Dat betekent dat zij in Nederland mogen blijven werken zonder werkvergunning. Hun sticker of pasje (O-document) die dit aantoont, wordt automatisch verlengd. Voor vluchtelingen uit de Oekraïne met een andere nationaliteit gelden aangepaste regels.