Ziekgemelde schoonmaakster stapt naar rechter en krijgt gelijk

Ziekgemelde schoonmaakster stapt naar rechter en krijgt gelijk

Wanneer je onverhoopt ziek thuis komt te zitten, betekent dat niet dat je geen rechten meer hebt. Dat wordt maar weer eens bewezen met de uitspraak van de rechter in een zaak met een schoonmaakster en haar werkgever. Toen de zieke schoonmaakster weigerde af te spreken met haar baas om half zeven 's avonds, trok deze daarop haar salaris in. Onterecht, zo oordeelde de rechter.

Het verhaal begon begin vorig jaar, toen de schoonmaakster ziek thuis kwam te zitten. Om toch betrokken te blijven bij haar werk, adviseerde de bedrijfsarts haar om daar wel regelmatig een kopje koffie te gaan drinken. Zowel de werkneemster als de werkgever vonden dat een goed idee en er werden een aantal koffieafspraken gemaakt.

Onenigheid

Dat ging goed tot eind november. Op dat moment stelde de leidinggevende voor de afspraak om half zeven ’s avonds te laten plaatsvinden in Capelle aan de IJssel. Er was geen ander moment, omdat de werkzaamheden van de ziekgemelde werkneemster opgevangen moesten worden. De werkneemster, die in Rotterdam woont, ging hier echter niet mee akkoord. De schoonmaak vindt natuurlijk niet alleen binnen kantoortijden plaats, maar de vrouw vond dat dat voor de afspraken wel zou moeten gelden. Zij gaf dus aan beschikbaar te zijn tot half zes. Dit gesprek vond plaats via Whatsapp en escaleerde na dit antwoord.

Schoonmaakster gelijk

De werkgever ging niet akkoord met het antwoord van de werkneemster en gaf aan dat als zij niet op de afspraak kwam, hij haar salaris zou stopzetten. Zo gezegd, zo gedaan en dus stapte de schoonmaakster naar de rechter. Die oordeelde dat de werkgever geen goede reden had om het salaris stop te zetten. Zeker omdat de vrouw ziek thuis zit, mag niet worden verwacht van haar dat zij op dat tijdstip nog een stuk reist voor de afspraak. Ook betoogde de kantonrechter dat het bedrijf te weinig heeft geprobeerd een ander tijdstip te zoeken of te kijken naar andere mogelijkheden. Een digitale afspraak kan immers ook. Daarop bepaalde de rechter dat de werkgever de loonstop moet terugdraaien, het ingehouden salaris gewoon moet betalen inclusief 15 procent rente en de juridische kosten van de werkneemster moet vergoeden.

Bron: RTL Nieuws

branche

Kabinet wil taaleis in Participatiewet behouden

Het beheersen van de Nederlandse taal is cruciaal om te integreren en goed mee te kunnen doen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Het kabinet wil daarom de taaleis behouden in de Participatiewet. Dit schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie in beantwoording op vragen van het parlement over het wetsvoorstel Participatiewet in balans.

werkgeverschap

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): Gezonde werkcul­tuur

Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Opleiden

13 procent van 25- tot 65-jarigen volgt korte opleiding voor werk

Veel schoonmaakondernemers doen er alles aan om hun personeel bij te scholen. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, innovatie en kwaliteit. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13 procent van de 25- tot 65-jarigen ook gebruikmaakt van deze mogelijkheden.

branche

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.