Blog Anne-Jaap Deinum: Voldoen aan de energiebesparingsplicht in vier stappen

Blog  Anne-Jaap Deinum: Voldoen aan de energiebesparingsplicht in vier stappen

De energiebesparingsplicht voor Nederlandse bedrijven is sinds 1 juli van kracht. Dit betekent dat bedrijven met een verbruik van meer dan 50.000kwh of 25.000 m3 gas per jaar nu verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Ook ging de informatieplicht in: bedrijven moeten eens in de vier jaar rapporteren welke maatregelen zij daadwerkelijk hebben genomen op het gebied van energiebesparing. Anne-Jaap Deinum, directeur bij Fedet, initiator van 'met LED kan het', gaat in op dit onderwerp in onderstaande blog.

Niet alleen de energiebesparingsplicht zorgt ervoor dat bedrijven het roer om moeten gooien. Ook de druk vanuit consumenten wordt steeds groter. Zij eisen namelijk vaker een duurzaam product of een duurzame dienst. Maar hoe pak je dit als bedrijf het beste aan? Waar begin je en waar moet je allemaal rekening mee houden? Deinum benoemt vier belangrijke aandachtspunten en stappen die bedrijven kunnen nemen.

Stap 1: Onderzoek en analyseer

"Allereerst is het essentieel dat je inzicht krijgt in het huidige energieverbruik van je bedrijf. Computers en koelkasten, maar ook verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning slurpen vaak veel energie. Als je hebt vastgesteld welke zaken veel energie gebruiken, kun je vervolgens bepalen welke vorm van energiebesparing nodig is. Denk aan het inzetten van energiezuinige apparatuur of investeren in energie-efficiënte aanpassingen aan het gebouw, zoals LED-verlichting en zonnepanelen. Houd daarbij in gedachten dat je de grootste besparingen kunt doen daar waar de meeste energie wordt verbruikt. Elk bedrijf is natuurlijk anders en heeft dus ook andere behoeftes. Zo kunnen bedrijven in een oud kantoorpand vaak veel winst behalen door goed te isoleren en bij bedrijven waar hybride werken de norm is, kunnen slimme energiemanagementsystemen een verschil maken."

Stap 2: Maatregelen treffen

Zodra je weet waar de mogelijkheden liggen om energie te besparen, kun je aan de slag gaan met het implementeren van specifieke maatregelen. "Het vervangen van oude TL-verlichting door energiezuinige LED-verlichting is een eenvoudige stap die je kunt nemen. Niet alleen verbruik je daarmee minder energie, LED-lampen gaan ook langer mee en vereisen minder onderhoud. Met de huidige energieprijzen heb je deze investering binnen twee jaar al terugverdiend."

Verbeter de isolatie

"Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorpanden groter dan 100 vierkante meter minimaal een energielabel C hebben. De ervaring leert dat bij menig kantoor nog winst te behalen valt. Denk bijvoorbeeld aan dak-, gevel-, vloer en raam- en deurisolatie. Met de juiste isolatie voorkom je dat warmte in de winter ontsnapt en in de zomer warmte binnenkomt. De warmte-efficiëntie kan dus aanzienlijk verbeterd worden met een lagere energievraag tot gevolg."

Optimaliseer verwarmings- en koelsystemen

"Het afstellen van de temperatuurinstellingen, het installeren van programmeerbare thermostaten, het regelmatig onderhouden van de systemen en het gebruik van energiezuinige apparatuur kunnen flink wat energie besparen. Deze maatregelen zorgen er immers voor dat systemen niet onnodig draaien wanneer het kantoor niet in gebruik is. Daarbij kan regelmatig onderhoud ervoor zorgen dat je problemen vroegtijdig signaleert en systemen sneller kan verbeteren om zo energieverspilling te voorkomen."

Vergeet niet dat energiebesparing een continu proces is

Stap 3: Implementeer slimme technologieën

"Slimme technologieën kunnen helpen om makkelijker energie te besparen. Zo kan een slim reserveringssysteem ervoor zorgen dat vergaderzalen alleen worden verwarmd als er een vergadering is gepland. Daarnaast kan je door het gebruik van aanwezigheidsdetectie ervoor zorgen dat verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld wordt. Dit voorkomt onnodig brandende lampen in lege ruimtes. Maar je kunt ook nog een stapje verder gaan. Is het bijvoorbeeld mogelijk om datakabels in de lichtlijnen te plaatsen, zodat losse wifiversterkers niet meer nodig zijn? Hiermee gebruik je bestaande bekabeling voor zowel stroomvoorziening als internet."

Stap 4: Continu verbeteren

"Vergeet niet dat energiebesparing een continu proces is. Het is niet enkel een checklist die je kunt afvinken waarna je achterover kunt leunen. Je moet constant kritisch zijn en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Zoek daarbij voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om het energieverbruik verder te verminderen."

Duurzame toekomst

Deinum besluit: "Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht en bij te dragen aan een duurzame toekomst, is het nu tijd om in actie te komen. Neem de regie in handen en start vandaag nog met het implementeren van energiebesparende maatregelen in jouw bedrijf. Begin met de stappen die hierboven staan en blijf zoeken naar nieuwe mogelijkheden die bij jouw bedrijf passen."

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De duurzaamheidsrapportage moet geen moetje worden"

Jasper van der schoot helpt mkb'ers met duurzaamheidsrapportages: "De...

Duurzaamheid voelt weleens vrijblijvend. We weten dat we er iets mee moeten, maar concrete stappen zetten staat niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Ook voor het schoonmaak-mkb kan het lastig zijn om aan de slag te gaan met uitgebreide duurzaamheidsmaatregelen. Maar aan dat vrijblijvende gevoel maakt de Europese Unie een eind. Vanaf volgend jaar moeten grote bedrijven rapporteren over hun duurzaamheid en laten zien dat ze stappen zetten. Het grootbedrijf gaat daarbij vragen stellen aan mkb-ondernemers. Hoe begin je aan die opgave? Jasper van der Schoot ontwikkelde, samen met mkb'ers uit de branche, praktische handvatten.

Greenwashing: waar moet je op letten?  

Greenwashing: waar moet je op letten?

Het thema duurzaamheid speelt in veel sectoren een belangrijke rol, zo ook binnen de professionele schoonmaaksector. In dat kader willen veel bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen en kiezen daarom voor duurzame producten en diensten. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van deze trend door zich groener voor te doen dan ze daadwerkelijk zijn, een praktijk die bekend staat als greenwashing. In dit artikel bespreken we wat greenwashing is en waar je in relatie tot schoonmaakmiddelen op moet letten.

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

Kleine aanpassingen regels wegwerpbekers en bakjes na evaluatie

De maatregelen om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen, lijken te werken. Dat blijkt uit een evaluatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Wel ervaren ondernemers knelpunten in de praktijk en zijn de regels op punten onduidelijk. Daarom stuurt staatssecretaris van Milieu Chris Jansen waar nodig bij door de regels aan te passen. Dat heeft hij onlangs aan de Tweede Kamer laten weten.

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.