Mike Hogenkamp: "Koppel vloeronderhoud in aanbestedingen los van schoonmaak"

Mike Hogenkamp: "Koppel vloeronderhoud in aanbestedingen los van schoonmaak"

Waarom maakt vloeronderhoud in aanbestedingen altijd onderdeel uit van het schoonmaaktotaalpakket? Dat vraagt Mike Hogenkamp, eigenaar van vloeronderhoudsbedrijf Hogenet, zich af. "Ik hoop dat het ooit wordt losgekoppeld, want vloeronderhoud is echt een specialisme."

Vloeronderhoud en -renovatie is een heel mooi vak, begint Hogenkamp. “Wat ik één van de leukste aspecten vind, is dat je altijd het resultaat ziet. Je maakt van iets heel vuils, of van iets wat kapot is, weer iets moois. Daar kan ik veel genoegdoening uithalen.”

>> Lees ook: Vloeronderhoud: alles wat je erover moet weten 

Dankzij UV meteen weer over de vloer

De vloeronderhoudsbranche is hard aan het veranderen, ziet Hogenkamp. “Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande. Die moeten bijvoorbeeld zorgen voor langdurigere oplossingen of voor kortere inwerktijden.”

Zo vertelt hij over de UV-machine die hij en zijn drie medewerkers tegenwoordig gebruiken. “Vloeronderhoud komt eigenlijk altijd ongelegen. Mensen moet de meubels en spullen uit het gebouw of uit hun huis halen. Vervolgens mag je 24 uur niet over de vloer lopen en mag je pas na 48 uur de meubels weer terugzetten. Dat is niet handig en kan ook niet altijd. Dankzij de UV-machine in combinatie met een speciale watergedragen UV coating waarbij een fotochemische reactie plaatsvindt, kun je meteen weer gebruikmaken van de vloer. Door deze UV uitharding is de coating direct op volledige sterkte. Een mooi systeem dat maar weer bewijst dat de ontwikkelingen steeds verder gaan.”

Minder chemie nodig voor vloeronderhoud

Ook op het gebied van chemie is er innovatie. Hogenkamp: “We werkten altijd met strippers om de waslagen van de vloeren af te krijgen. Dat is heftige chemie. Op een gegeven moment kwam bij ons de omslag. Willen we dit nog wel? Het stinkt, het bijt en het is lastig om af te voeren. Daarom werken we nu met een diamantschijf en met een slijpmachine om oude vervuiling van linovloeren volledig weg te slijpen. Daar heb je nul chemie voor nodig. Het scheelt ook nog eens veel tijd, omdat de vloer niet meer hoeft op te drogen en uit te harden voordat je hem verder kunt behandelen.”

>>Leestip: Vloeronderhoud: “Er wordt te veel geknoeid”

Vloeren jaarlijks in de was

“Wat je tegenwoordig ook steeds meer ziet, zijn duurzame coatingen. Dan hoef je de vloer niet meer elk jaar in de was te zetten”, zegt Hogenkamp. “Voor de vloer én voor het milieu is dat jaarlijks polymeren helemaal niet goed. Je stapelt namelijk jaar na jaar de waslagen op elkaar. Op een gegeven moment kan dat gaan barsten. Of je krijgt randvergoring, waarbij je zwarte randen op de vloeren ziet. Ik snap dan ook niet dat ze in aanbestedingen nog steeds steevast jaarlijks ‘strippen en in de was zetten’ uitvragen. Eens in de zoveel tijd, het liefst elke vier jaar, moet die vloer gewoon terug naar nul worden gebracht. Al die oude waslagen eraf en met een schone lei beginnen.”

Nulbeurt op vloeronderhoud

Hogenkamp verwondert zich dan ook over het feit dat er in vloeronderhoud vrijwel nooit een nulbeurt wordt uitgevoerd bij aanvang van een nieuwe opdracht. Iets wat in de reguliere schoonmaal wél vanzelfsprekend is. “Het gebeurt niet vaak dat – wanneer je begint bij een nieuwe opdrachtgever – je de vloer eerst terugbrengt naar nul om het daarna weer op te bouwen. Terwijl je niet weet wat de vorige partij allemaal met die vloer heeft gedaan. Misschien hebben zij wel tien jaar lang laag na laag op elkaar gestapeld. Beginnen met zo’n nulbeurt is echt wenselijk, maar je krijgt altijd de vraag wie dat dan moet betalen.”

Vooral in de onderaanneming zijn de prijzen door de jaren heen amper gestegen

Prijzen onderaanneming amper gestegen

Om bij het onderwerp geld te blijven: hoeveel er ook is veranderd in het vak, de prijs is vrijwel hetzelfde gebleven. Hogenkamp: “Vooral in de onderaanneming zijn de prijzen door de jaren heen amper gestegen. Wil je goed vloeronderhoud hebben, dan heb je een goede, fatsoenlijke prijs nodig. Het moet tegenwoordig allemaal snel, snel, snel. En het mag niks kosten. De onderaannemer moet onder aan de streep toch ook geld verdienen? Dat moeten we immers allemaal. Dus wat gebeurt er dan? Dan wordt er nog weleens gerommeld of geknoeid om die vloeren zo snel mogelijk af te krijgen. En dat terwijl de eindgebruiker waarschijnlijk gewoon flink betaalt voor goed vloeronderhoud.”

Vloeronderhoud en schoonmaak loskoppelen

Waar ligt dat dan aan? “Vloeronderhoud maakt vrijwel altijd onderdeel uit van het schoonmaaktotaalpakket. De beschikbare uren gaan dan al snel op aan de schoonmaak, waardoor er voor het vloeronderhoud amper of geen tijd – en dus geen geld – meer over blijft. Vloeronderhoud is echt een specialisme, maar op deze manier hangt het er eigenlijk maar een beetje bij”, zegt Hogenkamp.

“Ik zie dan ook liever dat het vloeronderhoud bij aanbestedingen losgekoppeld wordt. Bij de Rijksschoonmaakorganisatie hebben ze dat bijvoorbeeld wel gedaan. Ik hoop dat die tendens zich voortzet. Ik geloof er heilig in dat als je die loskoppeling maakt, de prijzen naar een ander, meer marktconform niveau stijgen. Natuurlijk zul je altijd concurrentie houden, maar dat is helemaal niet verkeerd. Dat houdt je scherp.”

>> Lees ook: Specialistisch vloeronderhoud: je moet het maar kunnen (whitepaper)

De cirkel doorbreken is lastig

Kunnen de vloerenspecialisten niet gewoon op hun strepen gaan staan? En opdrachten met irrealistische prijzen weigeren? Hogenkamp: “Dat is lastig. Vooral voor kleinere bedrijven. Die blijven al snel in die cirkel hangen en kunnen het zich niet permitteren om nee te zeggen. Wij hebben een paar jaar geleden gelukkig de omslag kunnen maken en zijn toen grotendeels gestopt met onderaanneming. Als ik nu een aanvraag krijg voor een irrealistische prijs, dan zeg ik tegen de klant dat hij beter op zoek kan gaan naar een andere partij. Iemand die denkt het wél voor dat bedrag te kunnen doen. Uiteraard onderbouw ik dat wel altijd. Gelukkig zijn er genoeg opdrachtgevers die wel inzien dat goed vloeronderhoud geld kost.”

Warm weer zorgt voor problemen

Wanneer ging bij Hogenkamp de knop om? “Toen duidelijk werd dat we op die manier onder aan de streep te weinig overhielden. Je moet in een hele korte tijd heel hard werken. Dat moet wel lonen.”

Er schiet Hogenkamp nog iets te binnen. “Het weer. Dat is trouwens ook een verhaal op zich. In de zomervakantie is er een enorme werkpiek doordat er zoveel scholen moeten worden gedaan. Maar als het heel erg warm is, dan hecht de toplaag niet goed. Je kunt dan geen goed vloeronderhoud leveren. De hittegolf van augustus dit jaar was echt een probleem. Ik heb veel nee moeten verkopen en opdrachten uit moeten stellen. Ik merk dat wanneer je gewoon direct zakendoet met de klant, er veel meer begrip is voor dit soort zaken. Zij begrijpen dat je op zo’n moment die garantie niet kunt geven en zijn vaak heel meegaand.”

“Vloeronderhoud, het is en blijf een heel mooi vak”, sluit Hogenkamp af. “Ik hoop dat er ooit een tijd komt waarop vloeronderhoud wordt losgekoppeld. Dat het wordt erkend als het specialisme dat het is. Zodat we het naar een nog hoger niveau kunnen tillen.”

Lees meer over vloeronderhoud:

Nederrijn Schoonmaak introduceert zusterbedrijf  voor schoonmaak in de zorg

Nederrijn Schoonmaak introduceert zusterbedrijf voor schoonmaak in de...

Met veel trots brengt Nederrijn een zusterbedrijf op de markt: Nederrijn Schoonmaak in de Zorg. Jasper Koetsier (Operationeel directeur Nederrijn Schoonmaak) verklaart: "Nederrijn heeft altijd al zorgklanten in haar portefeuille gehad, waaronder ook wat grote namen in de regio. Elke branche krijgt bij ons al een branchespecifieke aanpak, maar we merkten dat de zorgbranche extra verdieping vraagt om onze toegevoegde waarde te kunnen verhogen."

Glazenwassers Bart en Ritchie delen flauwe grappen op TikTok

Glazenwassers Bart en Ritchie delen flauwe grappen op TikTok

De 35-jarige glazenwasser Bart uit Geldrop was nooit zo met social media bezig, tot een collega tegen hem zei dat TikTok wel iets voor hem zou zijn. Samen met collega Ritchie deelt hij flauwe grappen vanuit zijn glazenwassersbus. Dat heeft hem inmiddels 80.000 volgers op het kanaal opgeleverd waarvan sommige video's wel een miljoen keer zijn bekeken. In gesprek met Omroep Brabant vertelt hij meer over het TikTok-kanaal en over zijn verdere dromen.

CWS Nederland opent nieuwe cleanroomwasserij in Eindhoven

CWS Nederland opent nieuwe cleanroomwasserij in Eindhoven

CWS Nederland heeft een nieuwe cleanroomwasserij geopend in Eindhoven. "Onze nieuwe cleanroomwasserij is gepositioneerd naast onze huidige cleanroomwasserij. Wij hebben nu een uitgebreide capaciteit van 100.000 onderdelen per week in een tweeploegensysteem voor ISO 5", zo laat het bedrijf in een aankondiging weten.

Inbesteden versus uitbesteden van ziekenhuisschoonmaak: "Onze medewerkers werken niet in de schoonmaak, ze werken voor het ziekenhuis"

Inbesteden versus uitbesteden van ziekenhuisschoonmaak: "Onze...

Kun je de schoonmaak beter inbesteden of uitbesteden? Volgens Saakje Krikke, manager schone gebouwen en omgeving bij ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, is daar geen universeel antwoord op. Sinds januari 2020 heeft het ziekenhuis de schoonmaak in eigen beheer. Bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda besteden ze de schoonmaak al veel langer in. Ook Jeroen Mulder, hoofd logistiek, CSA & bedrijfshygiëne bij het Groene Hart, vertelt dat er voor- en nadelen zitten aan inbesteden. Beiden delen graag hun overwegingen en ervaringen voor het ultieme antwoord: inbesteden of uitbesteden?