Sterkste stijging van cao-lonen sinds begin van de 21e eeuw

Sterkste stijging van cao-lonen sinds begin van de 21e eeuw

Werknemers die onder een cao vallen zagen hun uurloon afgelopen kwartaal met 6,1 procent toenemen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens CBS-econoom Frank Notten gaat het om een ''historisch hoge'' loonstijging. Het statistiekbureau heeft zo'n sterke toename niet meer gezien sinds begin van deze eeuw werd begonnen met het bijhouden van de cijfers over de cao-lonen.

Dat de lonen zo snel stijgen heeft alles te maken met de hoge inflatie. Daardoor zijn werkgevers gedwongen om tegemoet te komen aan de eisen van vakbonden, legt Notten uit. Volgens hem is er sprake van een ‘’behoorlijke inflatiereparatie’’. In de laatste maanden is de hoogte van de inflatie behoorlijk afgenomen, omdat de energieprijzen veel lager liggen dan in 2022. De inflatiecijfers voor het derde kwartaal van dit jaar worden volgende week bekendgemaakt. Op basis van de bekende maandcijfers over juli en augustus en een al gedane snelle raming voor september denkt het CBS dat de inflatie rond de 2,6 procent gaat uitkomen.

Koopkrachtdaling

Dat is behoorlijk lager dan de loonstijging, wat zou betekenen dat de reële loonstijging 3,4 procent zou bedragen. Notten legt uit dat dit cijfer een goede graadmeter is voor de koopkracht van Nederlandse werknemers. Dat wil zeggen dat medewerkers er, gelet op hun cao-loon, het meest op vooruit gaan in hun portemonnee sinds het statistiekbureau dit begin van deze eeuw bijhoudt. Vorige maand meldde het statistiekbureau dat in heel 2022 de grootste koopkrachtdaling in zo’n veertig jaar voorkwam. Daarin waren ook de maatregelen van de overheid om huishoudens te helpen met hun gestegen energierekening meegenomen. "Dat de reële loonstijging nu zo hoog uitpakt, wil dus niet zeggen dat de koopkracht in zijn geheel ook zo sterk omhooggaat", nuanceert Notten. 

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

In november zijn er meer faillissementen gevallen dan in de maand ervoor. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om 19 meer failliet verklaarde bedrijven. Dat is een stijging van 6 procent.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Schoonmaakster overleden door misdrijf

Schoonmaakster overleden door misdrijf

Het lichaam dat vorige week is gevonden in een kantoorpand in Assen, is van een 35-jarige vrouw uit diezelfde plaats. Ze was schoonmaakster in het kantoorpand waar ze werd gevonden. Dit meldt de NOS.

Van links naar rechts: Judith Duveen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf, Edu Peek, algemeen directeur ISS Facility Services, Gemmie Hermens, People & Culture director ISS Facility Services en Brigitte Janssen, manager  Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten

Landelijke samenwerking creëert 125 extra banen per jaar voor mensen...

ISS Facility Services, UWV Werkbedrijf en het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten hebben een landelijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de ambitie om jaarlijks samen 125 extra banen te creëren voor mensen die wat extra hulp nodig hebben om (weer) aan het werk te komen.