Een vijfde van kleine bedrijven maakt geen gebruik van cybermaatregelen 

Een vijfde van kleine bedrijven maakt geen gebruik van cybermaatregelen 

19 procent van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te werken. Dit blijkt uit het Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2023 door I&O Research in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van alle vormen van cybercriminaliteit komt phishing het vaakst in de werksituatie voor. Zes op de tien medewerkers doet daarnaast geen melding of aangifte als zij te maken krijgen met cybercriminaliteit.

Kijkend naar specifieke maatregelen dan blijkt dat inloggen in twee stappen de meest genomen actie is. Bijna de helft van de grote bedrijven past deze cybermaatregel toe. Opvallend is dat drie op de tien medewerkers niet weten welke cybermaatregelen de eigen organisatie genomen heeft. Een vijfde van alle medewerkers vindt de eigen kennis over digitale veiligheid '(zeer) goed'. Dit is een verslechting vergeleken met een jaar geleden. Er is een duidelijk verschil te zien in de bekendheid van cybersecuritytermen tussen reguliere medewerkers en ICT-verantwoordelijken. Van alle voorgelegde vormen van cybercrime is social engineering zowel bij medewerkers als ICT-verantwoordelijken het minst bekend. Phishing is bij bijna alle (94 procent) medewerkers een bekende term. 

Ervaringen met cybercriminaliteit

Driekwart van de ondervraagde medewerkers zegt in de afgelopen 12 maanden met geen enkele vorm van cybercriminaliteit te maken gehad te hebben. Een vijfde van de medewerkers geeft aan de afgelopen 12 maanden een phishingmail op het werk te hebben ontvangen. Zes op de tien medewerkers zou zich schamen wanneer hij of zij op een phishinglink heeft geklikt.