Een vijfde van kleine bedrijven maakt geen gebruik van cybermaatregelen 

Een vijfde van kleine bedrijven maakt geen gebruik van cybermaatregelen 

19 procent van de kleine bedrijven onderneemt geen enkele actie om veilig online te werken. Dit blijkt uit het Cybersecurity Onderzoek Alert Online 2023 door I&O Research in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Van alle vormen van cybercriminaliteit komt phishing het vaakst in de werksituatie voor. Zes op de tien medewerkers doet daarnaast geen melding of aangifte als zij te maken krijgen met cybercriminaliteit.

Kijkend naar specifieke maatregelen dan blijkt dat inloggen in twee stappen de meest genomen actie is. Bijna de helft van de grote bedrijven past deze cybermaatregel toe. Opvallend is dat drie op de tien medewerkers niet weten welke cybermaatregelen de eigen organisatie genomen heeft. Een vijfde van alle medewerkers vindt de eigen kennis over digitale veiligheid '(zeer) goed'. Dit is een verslechting vergeleken met een jaar geleden. Er is een duidelijk verschil te zien in de bekendheid van cybersecuritytermen tussen reguliere medewerkers en ICT-verantwoordelijken. Van alle voorgelegde vormen van cybercrime is social engineering zowel bij medewerkers als ICT-verantwoordelijken het minst bekend. Phishing is bij bijna alle (94 procent) medewerkers een bekende term. 

Ervaringen met cybercriminaliteit

Driekwart van de ondervraagde medewerkers zegt in de afgelopen 12 maanden met geen enkele vorm van cybercriminaliteit te maken gehad te hebben. Een vijfde van de medewerkers geeft aan de afgelopen 12 maanden een phishingmail op het werk te hebben ontvangen. Zes op de tien medewerkers zou zich schamen wanneer hij of zij op een phishinglink heeft geklikt. 

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

1 schoonmaakbedrijf failliet in november

In november zijn er meer faillissementen gevallen dan in de maand ervoor. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om 19 meer failliet verklaarde bedrijven. Dat is een stijging van 6 procent.

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet 'Van school naar duurzaam werk' gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatssecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren, om zoveel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten, die daarbij verplicht samenwerken. Deze ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Schoonmaakster overleden door misdrijf

Schoonmaakster overleden door misdrijf

Het lichaam dat vorige week is gevonden in een kantoorpand in Assen, is van een 35-jarige vrouw uit diezelfde plaats. Ze was schoonmaakster in het kantoorpand waar ze werd gevonden. Dit meldt de NOS.

Van links naar rechts: Judith Duveen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf, Edu Peek, algemeen directeur ISS Facility Services, Gemmie Hermens, People & Culture director ISS Facility Services en Brigitte Janssen, manager  Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten

Landelijke samenwerking creëert 125 extra banen per jaar voor mensen...

ISS Facility Services, UWV Werkbedrijf en het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten hebben een landelijke samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de ambitie om jaarlijks samen 125 extra banen te creëren voor mensen die wat extra hulp nodig hebben om (weer) aan het werk te komen.