Werkkostenregeling gaat in 2024 weer omlaag

Werkkostenregeling gaat in 2024 weer omlaag

Door middel van de werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers hun werknemers onbelaste vergoedingen verstrekken. Denk aan een fiets van de zaak, een kerstpakket, spullen voor een thuiswerkplek of bedrijfsuitjes. In 2024 wordt de regeling fors verlaagd.

Met de verlaging komt de regeling weer op het niveau van voor 2023, al zijn er tijdens de coronapandemie al incidenteel verhogingen geweest om bedrijven tegemoet te komen met de verhoogde kosten van vergoedingen en verstrekkingen. Voor 2023 werd de WKR verhoogd van 1,7 procent naar 3 procent. Vanaf 2024 zakt deze weer naar 1,92 procent.

Vrije ruimte berekenen

Wat dat concreet betekent? Het betekent dat de vrije ruimte in de WKR, waarin je dus de extra’s voor je personeel kunt plaatsen, nog maar 1,92 procent bedraagt  over de eerste 400 duizend euro van de fiscale loonsom van je onderneming. De vrije ruimte is altijd een bepaald percentage over de totale fiscale loonsom van de onderneming. Over alles boven die 400 duizend euro bedraagt de vrije ruimte 1,18 procent. Dat is nu al zo en dat blijft zo in 2024. Overschrijdt je de vrije ruimte? Dan moet je als werkgever 80 procent eindheffing betalen over het meerdere.

Hoe bereken je de vrije ruimte? In onderstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van een fiscale loonsom van 750 duizend euro in 2023. De vrije ruimte bedraagt dan:

  • 3 procent x €400.000 = € 12.000 + 1,18 procent x (€ 750.000 – € 400.000) = € 4.130. In totaal € 16.130

In 2024 wordt de vrije ruimte voor dezelfde loonsom dan:

  •  1,92 procent x € 400.000 = € 7.680 + 1,18 procent x (€ 750.00 – € 400.000) = € 4.130. In totaal € 11.810

Uitzonderingen

Er gelden een aantal uitzonderingen op vergoedingen en verstrekkingen die wel in de WKR vallen, maar die je niet in de vrije ruimte hoeft te plaatsen. Deze zogenaamde gerichte vrijstellingen blijven in 2024 bestaan. Het gaat bijvoorbeeld om reiskosten tot 21 cent per kilometer, abonnementen voor openbaar vervoer en maaltijden bij overwerk. Ook vallen sommige verstrekkingen onder het noodzakelijkheidscriterium. Dit zijn verstrekkingen die nodig zijn om het werk uit te kunnen voeren. Denk aan laptops en telefoons. Deze kun je ook nog steeds belastingvrij verstrekken. Deze verstrekkingen mag een werknemer ook privé gebruiken, hiervan hoeft geen administratie te worden bijgehouden.

Lees ook:

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota 2025

Voorzichtig optimisme na presentatie Belastingplan en Miljoenennota...

De presentatie van de Rijksbegroting levert gemengde reacties op. Ondernemers en werkgevers zijn voorzichtig positief, hoewel de impact van de plannen verschilt per sector. Bonden zien marginale verbeteringen en vooral veel negatieve impact.