Nederlanders met minimumloon gaan er vanaf 1 juli op vooruit

Nederlanders met minimumloon gaan er vanaf 1 juli op vooruit

Werkenden die het minimumloon verdienen, gaan er minstens 38 euro op vooruit. Het nettosalaris stijgt per 1 juli met een toename van 1,89 procent, blijkt uit berekeningen van HR-dienstverlener Visma | Raet. De aanleiding? Het stijgen van het bruto minimumuurloon van 13,27 euro naar 13,68 euro.

De huidige minimumstijging is een redelijk grote in vergelijking met de eerder door de politiek afgewezen verhoging. Gemiddeld was de netto stijging van het minimumsalaris de afgelopen vier jaar 1,56 procent. Voor de schoonmaakbranche betekent dit dat het gat tussen het minimum en het salaris in de branche weer een stapje kleiner wordt. Dat heeft implicaties voor het streven geen minimumloonbranche te zijn.

Minimumuurloon

Manager wet- en regelgeving bij Visma | Raet Fred Asbroek: “Het minimumloon wordt altijd verhoogd op 1 januari en 1 juli. Sinds afgelopen januari wordt er gewerkt met een minimumuurloon in plaats van een fulltime minimumloon, vanwege verschillen in de definitie van fulltime in diverse cao’s. Deze verandering zorgt ervoor dat iedereen met een minimumloon een vergelijkbare beloning ontvangt voor hun werk.”

Verschillen tussen 36-, 38- en 40- uurscontract

Asbroek legt verder uit: “Omdat medewerkers met een 40-uurscontract meer uren werken dan die met een 36-uurscontract, stijgt hun brutosalaris sneller. Dit verklaart waarom hun nettosalaris meer stijgt, zoals ook te zien zal zijn bij de aanstaande stijging in juli en die in januari 2025.” De verschillen:

  • Werkenden met een 36-urige werkweek zien een netto stijging van 38,13 euro (1,89 procent).
  • Werkenden met een 38-urige werkweek zien een netto stijging van 39,76 euro (1,91 procent).
  • Werkenden met een 40-urige werkweek zien een netto stijging van 43,32 euro (2,01 procent).

Bron: Flexmarkt

Lees meer:

Particulieren in Zoetermeer kunnen subsidie aanvragen voor schoonmaak

Particulieren in Zoetermeer kunnen subsidie aanvragen voor schoonmaak

Wil jij jouw Zoetermeerse wijk nóg gezelliger of mooier maken? Bijvoorbeeld door een buurtfeest of grote schoonmaak te organiseren? Dat kan met financiële hulp van de gemeente.

Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Voortgang aanpak geldzorgen, armoede en schulden

Carola Schouten, de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, heeft onlangs de voortgangsrapportage 'Aanpak geldzorgen, armoede en schulden' naar de Tweede Kamer gestuurd. Zij beschrijft daarin de stand van zaken bij het bestrijden van armoede.

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden 

Betere schuldhulpverlening nodig voor mensen met schulden

Veel mensen met schulden maken geen gebruik van de schuldhulpverlening in hun gemeente. Ze weten de weg naar het juiste loket niet of laat te vinden, schamen zich voor hun problemen of zijn bang om de controle over hun financiële situatie te verliezen. Van de mensen die wel gebruik maken van hulp valt een deel tijdens het traject uit. Met als gevolg dat financiële problemen groter worden en oplossingen verder uit het zicht raken. Een proactieve houding van hulpverleners is belangrijk om het proces te bespoedigen. Want doorlooptijden tijdens de hulpverlening lopen vaak hoog op. Er is meer aandacht nodig voor begeleiding tijdens, en nazorg na een hulpverleningstraject.

Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Uurloon in een jaar 7 procent omhoog, grootste stijging in 45 jaar

Het gemiddelde uurloon steeg vorig jaar met 7 procent, de grootste stijging in 45 jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek.