Hoe leg je aan een kind uit wat je doet?
"Dat heb ik weleens moeten doen: mijn dochters vroegen ernaar toen ze kleiner waren. Pap, wat doe jij nou de hele dag? Praten, zei ik dan. En over dingen nadenken en dan tot een besluit komen. Dan zaten ze me verbaasd aan te kijken en ging ik er iets inhoudelijker op in. Wat erbij komt kijken als je een bedrijf bestuurt en hoe we de juiste diensten en producten kunnen aanbieden voor de klant en voor de medewerkers. En natuurlijk vertel ik dat we een schoonmaakbedrijf zijn. Dat veel mensen schoonmaken willen uitbesteden en dat ze dan bij ons komen. Dat kunnen fysiotherapeuten zijn waar we drie uur per week komen, tot kantoorkolossen aan de Zuidas, tot en met ziekenhuizen en voetbalstadions."
Heb je zelf ook schoongemaakt?
"Zeker. Eens per jaar gaan alle kantoormedewerkers een uur of drie, vier schoonmaken. En dan niet kijken van 'goh, interessant', maar echt schoonmaken. De laatste keer was ik in een park van Roompot/Landal. Toen heb ik een aantal bungalows schoongemaakt, inclusief douche en wc, controles gelopen en vooral koffie gedronken met de mensen die er normaliter werken. Dat is leuk, want zo kun je je eigen beleid toetsen: heb je dit-en-dit meegekregen? En wat vind je er eigenlijk van? Het eerste kwartier durven die mensen niet zoveel te zeggen, maar daarna denken ze 'laat ik dan ook maar gewoon vertellen wat ik ervan vind'."
Op welke prestatie ben je het meest trots?
"Dat wij van CSU en Tzorg, de thuiszorgtak, marktleider zijn in de schoonmaak en de thuiszorg. En dan niet omdat we de grootste zijn, maar omdat we ertoe doen, omdat we de agenda bepalen. Ik denk dat dat komt door onze focus. Wij hebben altijd gezegd: we willen ons richten op de schoonmaak en de thuiszorg en daarin koploper zijn. Er zijn allemaal ontwikkelingen die je moet volgen en waar je moet instappen om over vijf jaar nog relevant te zijn, maar je kunt dan ook geweldig op een dwaalspoor terechtkomen. Ik ben er trots op dat ons dat niet overkomen is."
Wat doe je als jouw koers botst met die van anderen?
"Dat gebeurt eigenlijk de hele tijd, ik zou zeggen dat dat mijn werk is. Het zou heel slecht zijn als iedereen het steeds met me eens was. Kijk, onze koers is duidelijk, maar er zijn meer wegen naar Rome. Meer ideeën over het tempo, over hoe streng we moeten zijn, over of iets een pilot moet zijn of meteen beleid. En soms moet je ook doorpakken, als leider. Ik weet dat je af en toe een verkeerd besluit neemt en dan moet je je kwetsbaar durven opstellen. Ook als er iets fout gaat in het bedrijf, belandt dat op mijn bureau. Mensen hebben al snel de neiging dan te willen uitzoeken hoe iets gebeurd is en wat er fout is gegaan en voor je het weet krijg je discussie over schuld en straatjes schoonvegen. Dan zal ik altijd zeggen: laten we deze discussie stoppen, we zijn het erover eens dat het niet oké is, maar kijk naar mij. Ik ben eindverantwoordelijk voor dit winkeltje, ik heb ook niet op zitten letten. Dus laten we geen energie verspillen met hoe het allemaal zo gekomen is, maar samen nadenken hoe we dit op kunnen lossen."
Lees het hele interview bij Ebbinge >>