Khadija Tahiri: Klaar voor de cao-onderhandelingen in de schoonmaak

Khadija Tahiri: Klaar voor de cao-onderhandelingen in de schoonmaak

De schoonmaaksector maakt zich op voor de onderhandelingen over een nieuwe cao. FNV Schoonmaak is er klaar voor. Het parlement van schoonmakers heeft vorige week zijn top 5 van voorstellen vastgesteld nadat honderden schoonmakers voorstellen hebben gedaan en besproken op de ledenraadplegingen door het hele land.

Geen gezin onderhouden met salaris in de schoonmaak

Los van die top 5 is de looneis. De FNV heeft een centrale looneis van minimaal 5%. Schoonmakers nemen die van harte over! De bazen zullen het wel weer teveel vinden. Maar misschien is ondertussen bij hen ook het kwartje gevallen dat je geen gezin kan onderhouden met het huidige salaris. Maar dat is een aanname, ik kan niet bij de bazen in hun hoofd kijken. We merken het wel als de onderhandelingen starten.

Tien jaar geleden dat schoonmakers opstonden voor respect en een betere toekomst

Ik kan wel terugkijken in de tijd. Het is dit jaar tien jaar geleden dat schoonmakers opstonden voor respect en een betere toekomst. Eén jaar later gingen de schoonmakers van Schiphol de strijd aan voor een reiskostenvergoeding. Tegen hun bazen en voor het eerst in de geschiedenis tegen de opdrachtgever. En het ging van de grote stakingen van 2010, 2012 en 2014 naar de huidige cao, die werd afgesloten zonder dat we het werk hoefden neer te leggen.

De ‘betere toekomst’ komt in ons bereik

Er is in de afgelopen tien jaar veel veranderd. Schoonmakers hebben daar hard voor gevochten. Dat die laatste cao er zonder staking is gekomen stemt hoopvol. De ‘betere toekomst’ komt in ons bereik. Maar we zijn er nog niet. Vooral als ik kijk naar dat eerste punt waar we tien jaar geleden voor in opstand kwamen: respect. Dat heeft vele vormen. Schoonmakers en onze cao serieus nemen, normale behandeling bij ziekte en het aanpakken van ongewenst gedrag als discriminatie en intimidatie, wat jammer genoeg nog op veel plekken voor komt. Respect moet ook blijken uit werkbare contracten met opdrachtgevers en in de aanbestedingen die nog steeds een race naar beneden zijn met schoonmakers steevast als de grote verliezers.

Gebukt onder en gewoonweg kapot door werkdruk

We gaan gebukt onder en gewoonweg kapot door werkdruk. Duurzame inzetbaarheid en verbreding van het werk kunnen dat veranderen. OSB-voorzitter Piet Adema houdt een warm pleidooi voor het openstellen van andere werkzaamheden voor schoonmakers, zoals beveiliging en catering. Wij zijn daar ook voorstander van en gaan graag daarover in gesprek.

Omhoog, uit de kelder, naar een betere toekomst

Alleen als we er samen voor gaan, dan kunnen we een sector worden waar mensen gezond en met plezier hun brood verdienen, waar mensen met respect met elkaar omgaan. Met de komende cao kunnen we daar weer een stap in zetten. Omhoog, uit de kelder, naar een betere toekomst.

We trekken de gele handschoen aan en ballen onze vuisten

Het zou goed zijn als we er samen uitkomen aan de cao-tafel. Maar schoonmakers zullen niet wachten tot de onderhandelingen zijn afgerond. De komende maanden gaan we massaal langs bij schoonmaakbedrijven en bij opdrachtgevers. We trekken de gele handschoen aan en ballen onze vuisten. En dat is geen aanname, dat weet ik heel zeker.

Khadija Tahiri, President FNV Schoonmaak.

Lees ook:
Wat wil CNV Vakmensen zien in de nieuwe schoonmaak cao?
Arjan Bolink: ‘Van draaiende toiletbril tot vieze handdoekjes’

Personeelstekort: hoe gaan we hier als schoonmaakbedrijf mee om (blog Rogier Coppejans)

Personeelstekort: hoe gaan we hier als schoonmaakbedrijf mee om (blog Rogier Coppejans)

Krap, met een hoofdletter K, zo zouden we de huidige arbeidsmarkt wel kunnen noemen. Ook wij als schoonmaakbranche staan wat het aantrekken van personeel betreft voor een enorme uitdaging. Waar ik van andere ondernemers hoor dat ze moeite hebben om personeel te blijven boeien en aan zich te binden, lopen wij er tegenaan dat we nauwelijks nieuw personeel kunnen vinden. En dat is frustrerend. Met een hoofdletter en dikgedrukt. **Frustrerend.** Want is dit een tijdelijk probleem, of de nieuwe realiteit? En wat gaan we eraan doen?

"Persoonlijke contactmomenten onmisbaar voor nieuwe cao"

"Persoonlijke contactmomenten onmisbaar voor nieuwe cao"

In de nieuwe uitgave van het magazine Schoon. van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland geeft Ron Fennema uitleg over het uitstel van de cao-onderhandelingen. "Persoonlijke contactmomenten zijn onmisbaar om goed tot een nieuwe cao te komen."Volg Service Management op LinkedIn:

Stip op de cao-horizon (blog Maurice Rutgrink)

Stip op de cao-horizon (blog Maurice Rutgrink)

Wederom gaan we weer hetzelfde beleven als de afgelopen jaren. Cao-partijen gaan ergens praten en komen na een aantal gesprekken tot een cao die alle partijen aanstaat en aan de eigen leden wordt voorgelegd ter goedkeuring. Een proces dat al jaren hetzelfde is, en waar niemand aan durft te tornen. <span style="color: #f99c1d;"><span style="color: #000000;">Lees ook:<br><span style="color: #f99c1d;"><a style="color: #f99c1d;" href="https://servicemanagement.nl/jan-kampherbeek-cnv-onderhandelen-cao-schoonmaak-wordt-gepuzzel/">Jan Kampherbeek, CNV: "Onderhandelen cao-schoonmaak wordt gepuzzel"</a></span><br></span></span><span style="color: #f99c1d;"><span style="color: #000000;">Lees ook:<br><span style="color: #f99c1d;"><a style="color: #f99c1d;" href="https://servicemanagement.nl/schoonmakend-nederland-corona-bepalend-voor-cao-schoonmaak/">Schoonmakend Nederland: "Corona bepalend voor cao-schoonmaak"</a></span><br></span></span><span style="color: #f99c1d;"><span style="color: #000000;">Lees ook:<br><span style="color: #f99c1d;"><a style="color: #f99c1d;" href="https://servicemanagement.nl/renate-bos-fnv-over-cao-schoonmaak-looneis-van-vijf-procent-blijft-staan/">Renate Bos (FNV) over cao-schoonmaak: "Looneis van vijf procent blijft staan" </a></span><br></span></span>Volg Service Management op LinkedIn:

SieV feliciteert Schoonmakend Nederland met nieuwe naam (blog Maurice Rutgrink)

SieV feliciteert Schoonmakend Nederland met nieuwe naam (blog Maurice Rutgrink)

Namens MKB Branchevereniging SieV - Schoonmaken is een Vak, feliciteer ik Schoonmakend Nederland met hun transitie. 2021 is bijna weer een maand oud en ik had nog de behoefte om dat digitaal te zeggen.Volg Service Management op LinkedIn: