Dagelijkse leiding overdragen
Het is bepaald geen straf om naar het kantoor van Weekra in het Zeeuwse dorp Scharendijke te rijden. Zeker op de Brouwersdam, richting Schouwen–Duiveland, is het duidelijk dat land en water hier al eeuwen samen de dienst uitmaken. Op een klein bedrijventerrein vinden we Weekra, een schoonmaakbedrijf met zo’n 65 medewerkers in dienst en een omzet van 1,8 miljoen euro in 2018. Mede-eigenaar Jean–Paul zwaait er samen met zijn zus Mandy de scepter nu zijn ouders de dagelijkse leiding aan het overdragen zijn.
Familiebedrijf begonnen met vakantiehuisjes
“We zijn een echt familiebedrijf”, legt Jean–Paul uit. “Mijn moeder Betty werkte als directieassistente bij een bouwbedrijf. Toen dat failliet ging, besloot ze voor zichzelf te beginnen. Samen met haar man Maarten zocht ze naar iets waar in de regio behoefte aan was. Het werd, mede vanwege de aanwezigheid van veel recreatie hier, de schoonmaak.”
En zo werd er begonnen met een paar huisjes op vakantieparken. Voorheen gebeurde dat intern door lokale huisvrouwen die goed kondenschoonmaken. “Tegenwoordig is het veel professioneler. Het gaat nu om grote aantallen vakantieaccommodaties en diemoeten allemaal snel schoon. Op vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00uur moet het gebeuren. Dus er zit tegenwoordig veel meer druk achter dan vroeger.”
Hulptroepen inschakelen
Al snel bleek dat de behoefte aan goede schoonmaak groot was in de regio. Het werd tijd om hulptroepen in te schakelen. “Mijn moeder vroeg wat vriendinnen om te helpen. Zo konden ze wat meer huisjes schoonmaken. Dat was reuze gezellig. Ook voor mij, want op den duur kregen die vriendinnen ook kinderen. En als de moeders aan het werk waren, haalde mijn moeder tussen de middag ook hunkinderen uit school op. We aten met z’n allen een broodje en als wij weer met z’n allen op school zaten, ging mijn moeder terug naar het park om weeraan het werkte gaan.”
Kantoor aan huis
Een paar maanden na de start van het bedrijf, voegde ook vader Maarten zich bij de onderneming. Die richtte zich later met name op de specialistische reiniging zoals glasbewassing en het onderhoud van vloeren. Ook deze afdeling is enorm gegroeid, inmiddels voert Weekra het reinigen van zonnepanelen, glas- en gevelreiniging uit door bijna heel Zuid-West Nederland.
“We werkten in eerste instantie gewoon vanuit onze woning in het dorp. De garage stond vol met moppen en doekjes. En met onze twee oude autootjes, een Renault en een Fiat, crosten we de hele regio door om het werk uit te voeren. Maar op een gegeven moment groeiden we zo hard dat we zijn verhuisd naar de locatie waar we nu nog zitten. Dat was in 1999. Bij dit huis zat een garage dat we als opslag gebruikten. En we hadden kantoor in huis. Er werkte toen al 10 tot 15 dames bij ons. In 2003 werd het nog groter en zaten er twee dames op kantoor voor de administratie. Het werd zo druk dat mijn moeder bijna niet meer zelf schoonmaakte, maar fulltime op kantoor werkte.”
Geleidelijke groei
Weekra ontwikkelde zich van kleinschalig schoonmaakbedrijf tot een belangrijke speler op de Zeeuwse markt. Van der Weele: “De groei is altijd vrij geleidelijk gegaan. Steeds een paar medewerkers er bij. Soms kwam er een vakantiepark bij en moesten we er in een keer flink meer mensen bij nemen. De recreatie levert wat dat betreft wel het meeste werk op.
De krapte op de arbeidsmarkt is zeker in het dunbevolkte Zeeland merkbaar. Waar Betty Van der Weele in de beginjaren nog kon putten uit vriendinnen en buren, moet nu worden uitgeweken naar eenuitzendbureau. “We hebben een goede samenwerking met een uitzendbureau. Die haalt mensen overal vandaan om hier te komen werken. Wat werk betreft is er nog behoorlijk veel groei mogelijk,” zegt Van der Weele. “In het hoogseizoen moeten we soms zelfs ‘nee’ verkopen.”
Goede leidinggevenden zijn enorm belangrijk
“Je wilt kwaliteit blijven leveren. Zonder voldoende leidinggevenden en eigen medewerkers houdt dat een keer op”
De ingevlogen hulp is dus meer dan welkom, maar zonder goede leidinggevenden is het volgens Van der Weele zinloos om nog veel meer mensen via het uitzendbureau in te huren. “Je wilt wel kwaliteit blijven leveren. En als je niet voldoende leidinggevenden en eigen medewerkers hebt, houdt dat een keer op. Dus die proberen we op een leuke manier aan ons te binden. Een zomerse BBQ en op alle tijden voor elkaar klaar staan, collega’s onder elkaar, maar ook vanuit kantoor. Collega Mariëlle: “je komt gewoon in een warm nest terecht.”Van der Weele voegt nog toe: “Voor de rest faciliteren we door goede cao-lonen te bieden, door te werken met goed materiaal en door het beschikbaar stellen van een bedrijfswagen.”
Grote animo voor wasserij
Om niet alleen afhankelijk te zijn van de schoonmaak, nam Weekra eind 2016 een lokale wasserij over. Met de nieuwe loot aan de tak bedient het bedrijf onder meer de vakantieparken die er hun linnen kunnen laten schoonmaken en strijken. De ophaal- en brengservice biedt hen de extra service die gevraagd wordt. En ook hierin wil Weekra doorgroeien, vertelt Jean-Paul. “Er komen binnenkort nieuwe wasmachines bij.” De animo is groot.En daarom zijn er plannen om het bedrijfspand wederom te verbouwen. Meer ruimte voor de wasserij, voor de opslag en voor het kantoorpersoneel.
De juiste mensen op de juiste plaats
De toekomst toe ziet Jean-Paul van der Weele dan ook zonnig in. Binnen een termijn van zo’n vijf jaar schat hij naar een omzet van zo’n 2,5 miljoen euro te kunnen groeien. “Maar om dat te realiseren is het is vooral belangrijk dat we de juiste mensen op de juiste plaats hebben. Onze ouders gaan waarschijnlijk nog zo’n vijf tot zes jaar door en in die tijd moeten we zorgen dat goede mensen instromen.” Over een overname door een landelijke speler, die in Zeeland maar mondjesmaat vertegenwoordigd zijn, wil Van der Weele vooralsnog niet nadenken. “Ik zou het op zich best interessant vinden om mee te gaan in een bepaalde denkwijze met landelijke dekking, maar op dit moment zijn we heel blij met hoe het gaat. Wij doen het op onze manier met kwaliteit, een eerlijke prijs en aandacht voor onze mensen.”
“We vinden het belangrijk om oog voor mensen te hebben. Dat maakt ons bijzonder.”
Oog voor mensen
Want juist die mensen maakt Weekra een bijzonder bedrijf. De directe betrokkenheid van het hele gezin bij werknemers en invalkrachten. De buitenlandse arbeiders die tijdens het hoogseizoen wekelijks taalles krijgen, de lokale schoonmaaksters die tijdens feestdagen extra in de watten worden gelegd en die altijd bij het gezin kunnen aankloppen, maar ook de betrokkenheid bij de lokale gemeenschap door sponsoring en materiele hulp aan verenigingen. “We vinden het belangrijk om oog voor mensen te hebben. Dat maakt ons bijzonder.”
Dit artikel verscheen in de rubriek De Baas in Service Management. Vraag een gratis proefnummer aan of neem een abonnement.
Eerder in De Baas:
– Proper Groep: glas- en gevelreiniging als core business
– MKB Schoon: doelgroep als bedrijfsnaam
– Kalshoven: “Ondernemen in de regio is een kwestie van kennen en gunnen”