De Kamer van Koophandel geeft tips om op tijd weer grip te krijgen op de situatie. Door op tijd stappen te zetten, is het mogelijk om het verlies weg te werken en weer winst maken. En dat betekent minder zorgen en doen waar iedere ondernemer blij van wordt: bezig zijn met het vak.
Bekijk de huidige situatie
Meten is weten. Neem de huidige bedrijfssituatie onder de loep. Dit kan bijvoorbeeld door de de KVK Zwaar weer routewijzer te gebruiken. Deze routewijzer toont of er voor het bedrijf nog kansen liggen voor financieel herstel. De Toekomstcheck geeft meer inzicht in de liquiditeit van het bedrijf en laat zien hoe het er financieel voor staat en wat de voorspelling voor de komende twaalf maanden is.
Erken de geldzorgen
Het begin naar financieel herstel start bij erkenning. Zijn je geldzorgen reëel? Dan is tijd voor actie. Pak ze aan en doe dit op tijd. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de bank krediet opeist of een leverancier beslag legt. Krijg je veel betalingsherinneringen en stelt de bank vragen? Willen leveranciers alleen leveren tegen contante betaling? Zijn je omzetcijfers aanhoudend laag? Dit zijn voorbeelden van signalen om in actie te komen.
Pak schulden aan
Onthoud: er is altijd een uitweg naar een betere situatie. Het Stappenplan schulden help bij het vinden van een oplossing voor de schulden. Ook een financieel adviseur of accountant kan advies geven. Via de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is het mogelijk om schulden te reorganiseren, zodat het bedrijf ondertussen kan blijven draaien. Stoppen met het bedrijf kan ook als via de WHOA een akkoord is bereikt. Bij de vrijwillige betalingsregeling (het minnelijk traject) kan het bedrijf in principe ook blijven bestaan. Lukt een minnelijk traject niet? Doe dan een beroep op de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP). Dit is voor ondernemers met een eenmanszaak, vof, cv of maatschap (natuurlijke personen) meestal een betere optie dan een faillissement.
Benut betaaltermijnen
Tijd geeft lucht. Lukt het bijvoorbeeld niet om na het doen van de belastingaangifte de belasting te betalen? Onderzoek dan of uitstel mogelijk is of spreek een betalingsregeling af. Doe altijd op tijd de belastingaangifte. Dat voorkomt een hoge geschatte aanslag en een boete. Mocht het niet meer lukken om het loon van de medewerkers te betalen, meld dan de betalingsonmacht bij het UWV.
Levensvatbaarheid van het bedrijf
Stapelen de moeilijkheden zich op? Onderzoek dan de levensvatbaarheid van het bedrijf. Kiezen voor stoppen met ondernemen is niet gemakkelijk. Onderzoek deze optie wel als de vooruitzichten voor het bedrijf slecht blijven. Is het bedrijf niet meer levensvatbaar, dan is het zaak om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken.
Zoek hulp
Financiële problemen kunnen beter niet te lang aanhouden. Als de schulden blijven oplopen, is terugbetalen steeds lastiger. Blijf daarom niet met geldzorgen rondlopen en zoek op tijd hulp. Blijf ook vooruit kijken. Dat helpt. Onderzoek bijvoorbeeld de marktmogelijkheden van jouw product of dienst of kies wellicht voor een nieuw verdienmodel. De marktomstandigheden veranderen tenslotte constant.