Handhygiëne verbeteren: nudgen of boosten?

Handhygiëne verbeteren: nudgen of boosten?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat verpleegkundigen het handhygiëneprotocol beter naleven? Handhygiëne is immers van cruciaal belang voor de gezondheid en veiligheid in een ziekenhuis. Drie Nederlandse onderzoekers namen de proef op de som en vergeleken twee methoden voor gedragsverandering: nudgen en boosten.

Eén van de manieren om gedrag te veranderen, is nudging. Een ‘nudge’ betekent letterlijk een ‘duwtje’. Dit ‘duwtje’ kan mensen stimuleren om andere keuzes te maken en hiermee het gedrag te veranderen. Deze manier van gedragsverandering gaat uit van het idee dat wij bij iedere (automatische) keuze intuïtief beslissen wat voor ons de beste optie is.

Maken we bewuste of onbewuste keuzes?

Nudgen is door middel van snelle, concrete ingrepen in de omgeving medewerkers op een positieve manier onbewust stimuleren tot bepaald gedrag. Denk aan de vlieg in urinoirs, of voetstapjes op de vloer in de richting van een prullenbak.

Boosting gaat om het stimuleren van bewuste, weloverwogen keuzes.

Daar waar nudging vooral gericht is op een verandering in de omgeving om onbewuste keuzes te beïnvloeden, gaat ‘boosting’ om het stimuleren van bewuste, weloverwogen keuzes. Dit door mensen de juiste handvaten, kennis en informatie aan te reiken.

Experiment: handhygiëne in ziekenhuis verbeteren

Maar welke manier werkt nu het beste om het gedrag van medewerkers (blijvend) te veranderen? Drie Nederlandse onderzoekers (Henrico van Roekel, Joanne Reinhard en Stephan Grimmelikhuijsen) namen de proef op de som. In een experiment van vier weken probeerden zij in een ziekenhuis de navolging van het handenwasprotocol te verbeteren.

Het ene deel van de verpleging kreeg een nudge. Zij kregen een poster te zien die inspeelde op de emotie. De poster toonde een plaatje van een paar handen dat werd gewassen, met de tagline ‘In goede handen’. Daarmee wordt het wassen van de handen geassocieerd met goede zorg voor de patiënt.

Het andere deel van de verpleging kreeg een boost. Deze poster benadrukte de risico’s van slechte handhygiëne en gaf vooral veel informatie en getallen. De poster toonde de tagline ‘Voorkom infecties’ en bevatte feiten als ‘1 op de 10 patiënten krijgt een ziekenhuisinfectie’ en: ‘Onderzoek in twee Amerikaanse ziekenhuizen toont aan dat het aantal MRSA-gevallen halveerde nadat ziekenhuismedewerkers hun handhygiëne verbeterden’.

Effect boost langduriger

Wat werkte beter? In eerste instantie was dat nudging. De nudge verhoogde de naleving van het handhygiëneprotocol van 53 tot 89 procent. De boost verhoogde de naleving van 56 naar 77 procent.

De boost-groep leefde het handhygiëneprotocol na een week juist nog beter na.

Maar een week nadat de posters waren weggehaald, gebeurt er iets interessants. De naleving bij de nudge-groep zakte namelijk terug naar 75 procent. Terwijl de boost-groep het protocol juist nóg beter ging naleven, tot uiteindelijk 80 procent.

Conclusie: beide manieren werken

De onderzoekers concluderen dat zowel nudgen als boosten gedrag kan veranderen. Maar of de ene manier altijd beter is dan de andere, is volgens de onderzoekers niet te zeggen naar aanleiding van deze resultaten.

Gedragsinterventies werken namelijk niet universeel, zeggen ze tegen NRC: “Je weet niet of de boost die wij hebben gebruikt bijvoorbeeld ook werkt om vaccineren te stimuleren. Dat moet je dan opnieuw testen.”

Bron: Facto

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten sleutel tot serveren geweldig eten deze zomer

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten...

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in privé catering in Roeselare. In zijn blog deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen...

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor handdrogen in ziekenhuizen

Blog Mark Wilcox en Frédéric Barbut: Beste praktijkvoorbeeld voor...

Specialisten op het gebied van infectiebeheersing professoren Mark Wilcox en Frédéric Barbut, waren elk prominente figuren in het beheer van de Covid-19-pandemie in hun respectievelijke landen en op Europees niveau. Hun onderzoek naar de beste manier voor het drogen van handen, uitgevoerd in toiletruimtes van ziekenhuizen in Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië, beïnvloedt overheidsbeleid over de hele wereld.

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Tijdelijk hoger risico op hartaanval na ernstige griep

Een infectie met het influenzavirus (griep) verhoogt tijdelijk het risico op een hartaanval, vooral bij personen zonder een eerdere ziekenhuisopname wegens hartproblemen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie onder leiding van het UMC Utrecht onder ruim 23.000 volwassenen die tussen 2008 en 2019 een ernstige influenza-infectie hebben gehad.